Lottlöst. Bromma blir utan pengar till bland annat ny belysning i denna ansökningsomgång. Foto: Mostphotos

Bromma blir utan trygghetspengar – den här gången

Stockholm stad har avsatt 200 miljoner i en trygghetsfond. Bromma har sökt två miljoner av dessa. Men några pengar ser det inte ut att bli – i alla fall inte just nu.

  • Publicerad 16:51, 14 feb 2018

Den rödgrönrosa majoriteten i Stockholm stad satsar 200 miljoner på en trygghetsfond, som alla stadsdelar kan söka medel ur. Pengarna ska gå till trygghetsskapande åtgärder i stadsmiljön.

Nytt förslag: 16 miljoner till väktare i Bromma

I Bromma ansökte man om 1,5 miljoner till belysning runt elljusspår och strandpromenader samt slyröjning. Ytterligare en halv miljon söktes för att övervaka bosättningar för bland annat EU-migranter. Pengarna var tänkta att användas för att upphandla ett vaktbolag som ska röra sig i de områden där Bromma har problem med återkommande bosättningar. Vakter kan inte avhysa eller ingripa, istället ska de rapportera till polis och stadsdelen när en bosättning upptäcks.

– Ibland tar det bara några dagar efter att polisen har genomfört en avhysning och vi har städat upp så är bosättningen tillbaka. Det här skapar en otrygghet för medborgare som inte kan röra sig i området, säger Mikael Bohlin, utvecklingssekreterare.

Inga pengar denna gång

Men förra veckan presenterade stadens trygghetskommission de 15 platser som föreslås ta del av de första 23 miljonerna i fonden – Bromma var inte med på listan.

Trygghetsfonden är inte ämnad åt vakter eftersom det inte handlar om en fysisk förbättring av stadsmiljön. Däremot lever fortfarande hoppet i Bromma om att kunna få pengar för belysning och slyröjning. Nästa omgång för att söka pengar ur trygghetsfonden är i maj, då kan stadsdelen söka på nytt.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Han vill både höja och utöka trängselskatten

MP-toppen Daniel Helldén i stor intervju inför Stockholmsvalet Inför valet träffar vi alla förstanamn i partierna som vill vinna makten i Stockholm. Det här är Daniel Helldéns och Miljöpartiets främsta mål efter valet.lördag 18/8 9:30

QUIZ: Vad kan du om skulpturerna i Västerort och Järfälla?

Testa dina kunskaper De må vara tysta och hårda. Men Västerort och Järfällas statyer bär på fler berättelser än du kan tro. Testa hur mycket du vet om dem i vår quiz.fredag 17/8 16:53