Isolerat. En ny coronaavdelning har upprättats på Bromma sjukhus. Foto: Mikael Andersson

Bromma sjukhus får en coronaavdelning

Trycket är högt på Stockholms vårdinrättningar i takt med att fler blir smittade av coronaviruset. Därför har en särskild coronaavdelning upprättats på Bromma sjukhus. Dock kommer ingen intensivvård bedrivas där.

  • Publicerad 16:22, 30 mar 2020

Vårdar covid-patienter isolerat från andra geriatriska patienter.

Stiftelsen Stockholms sjukhem, som bedriver geriatrisk vård både på Kungsholmen och på Bromma sjukhus, har fått i uppdrag av Region Stockholm att upprätta en avdelning som ska reserveras för patienter med covid-19.

– De covid-patienter som vårdas på avdelningen behöver medicinsk behandling men också omvårdnad. De kan komma från en annan geriatrikavdelning eller från akutsjukvården, till exempel från Capio S:t Görans sjukhus, säger Marianne Reimers, chefläkare på Stockholms sjukhem.

Vårdas isolerat

Tisdagen den 31 mars vårdades cirka 20 patienter med bekräftad covid-19, isolerat på sjukhuset.

Dock innebär avdelningen inte att det kommer bedrivas intensivvård, utan endast slutenvård. Alla patienter som har viruset behöver nämligen inte vårdas inom intensivvården, beroende på hälsoläget. Enligt Marianne Reimers är man van vid att vårda äldre patienter med flera sjukdomar, och det är också därför den ordinarie personalen som kommer ta hand om de med viruset.

Ser ni någon risk att andra äldre på geriatriken kan smittas?
– Vi minskar risken för smittspridning genom att vårda covid-patienter isolerat från andra geriatriska patienter.

Den 24 mars klubbades försäljningen av Bromma sjukhus, då det privata fastighetsbolaget Vectura har köpt lokalerna av regionen. Fastighetsbolaget har planer på att fortsätta satsa på äldrevården och planerar bygga ett vård- och omsorgsboende där. Enligt Marianne Reimers påverkar försäljningen inte den nya avdelningen, vars vårdplatser för covid-smittade ökar varje dag.

Klart: De köper Bromma sjukhus

Hur länge tänker ni att avdelningen kommer att finnas?
– Vi följer läget i regionen och planerar att ha avdelningen för covid-vård så länge det finns ett behov av särskilda vårdplatser.