Samarbeten. Lena Hedquist, Ebba Sörensson, Maud Ekström och Lars Pederstrand diskuterar hur man på bästa sätt kan hjälpa flyktingbarnen. Foto: Lotten Engbom

Bromma sluter upp för flyktingbarnen – så kan du hjälpa till

Nu står Blackebergs äldreboende färdigt för att ta emot de ensamkommande flyktingbarnen. Då behövs volontärer, som en god vuxen, en vän eller läxstöd.

  • Publicerad 19:08, 3 sep 2015

Vi är många som har en bakgrund inom skolans värld, och jag vet att det kliar i mångas fingrar efter att få hjälpa till. Och de kanske behöver en mormor ibland

Den 15 september flyttar 20 asylsökande ungdomar i åldrarna 14 till 17 år in. Antalet kommer sedan att öka till 72 senare i höst. Ungdomarna kommer i första hand från Somalia, Eritrea, Afghanistan och några enstaka från Syrien.

– Vi vet att det har funnits en viss oro i Blackeberg. För att göra det här så bra som möjligt i Bromma är vi jättemåna om att så många som möjligt engagerar sig, säger Leif Sjöholm, stadsdelsdirektör i Bromma.

Många deltog i möte

Som ett första steg ordnades ett möte på Kaskad i Blackeberg igår kväll. Där diskuterades det att gemensamma krafter var viktiga för ett ett bra mottagande. Ett 30-tal personer från en rad ideella organisationer och föreningar som alla var intresserade av att hjälpa till deltog.

– Det är det våra ungdomar behöver, vuxna personer som vill att de ska integreras i samhället. För de har inga andra vuxna, säger Soheila Heidari enhetschef vid
socialförvaltningen.

Hoppas på idrottsföreningar

För att ungdomarna ska integreras och få vänner är fritidsaktiviteterna viktiga, därför hoppas Leif Sjöholm att många idrottsföreningar ska vara intresserade av att hjälpa till. På idrottssidan behövs en extra insats.

Lena Hedquist, ordförande i SPF seniorerna Bromma, har en idé om att hennes förening ska kunna hjälpa till med läxhjälp.

– Vi är många som har en bakgrund inom skolans värld, och jag vet att det kliar i mångas fingrar efter att få hjälpa till. Och de kanske behöver en mormor ibland, säger hon.

"Utmärkt tillfälle för samarbete"

Flera av föreningarna funderar redan nu på ett samarbete, för att kunna hjälpa till på bästa sätt.

– Det här är ett utmärkt tillfälle för samarbete. Jag kan tänka mig att ta kontakt med PRO i Bromma och gå ihop och ha ett gemensamt möte där vi bjuder in något från asylboendet som kan berätta om vad som händer, säger Lena Hedquist.

Har ni behov av saker, som till exempel kläder?

– Just när det kommer till asylsökande kan det finnas behov av lånekläder, ungdomarna kan komma i en t-shirt och byxor. Nu börjar det bli höst och då är det behov av varma kläder, säger Rodrigo Estrada, som arbetar på boendet.

Hur den som är intresserad av att engagera sig eller skänka något till asylboendet är ännu inte klart.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Här byggs det flest hyresrätter i länet

✓Hela listan – kommun för kommun ✓De bygger inga alls Närmare 9 000 bostäder har planerad byggstart i Stockholms län i år. Men det råder stora skillnader mellan kommunerna hur mycket som blir hyresrätter respektive bostadsrätter, visar en ny rapport. I...onsdag 20/6 6:50

Boende mobiliserar mot bygget Spångadalen

Kritiska mot att en väg dras genom skogsområde Stadens planer på att riva delar av Rissneskogen i Bromsten, kritiseras av både politiker och boende. Nu har en Facebook-grupp och en namninsamling startats för att sprida information om vad som är...tisdag 19/6 16:44