Störande. En Brommabo upplever reklamskyltar vid Brommaplan som störande. Bilden till höger är en genrebild. Foto: Mikael Andersson/Mostphotos

Brommabon: Reklamskyltar distraherar i trafiken

Att Brommaplan är en intensiv plats att vistas på för bilister är inget nytt under solen. Men Tranebergsbon Maud Zetterberg anser att reklamskyltar bidrar till onödig distraktion.

  • Publicerad 11:20, 9 mar 2020

Maud Zetterberg har bott i Traneberg i 40 år och åker ofta längs Drottningholmsvägen mot Mälaröarna.

– Vid Brommaplan är det sex vägar som strålar samman. Man måste titta åt alla håll, och reklamskyltarna stjäl uppmärksamheten och skärmar av sikten, säger Maud Zetterberg.

Hon menar att det har blivit värre de senaste åren, och tänker främst på Brommaplan och Ulvsundarondellen. Just den belysta och rörliga reklamen anser hon vara mest distraherande.

– Jag tycker man ska ta bort reklamskyltar som står nära vägbanor och rondeller, de borde flyttas så man ser trafikskyltarna istället. Reklamskyltar ska inte konkurrera med trafikskyltar.

SL får gratis reklamplatser av Stockholms stad

Lösa skyltar har inte tillstånd

Men enligt trafikkontoret kontrolleras varje plats utifrån stadsmiljö, trafiksäkerhet och framkomlighet innan polisen ger tillåtelse att reklamskyltar sätts upp.

– De enda skyltar som har tillstånd är de som sitter fast i marken, alltså stadsinformationstavlor, och på fasad. De som står lösa och exempelvis är reklam för lokala närbutiken har i princip aldrig tillstånd, säger Erik Söderberg, presstalesperson på trafikkontoret.

Han säger att om man upptäcker reklamskyltar som står olovligt uppställda kan man polisanmäla detta.

– Men vi kan tyvärr inte plocka bort skyltar. Enligt ordningslagen är det polisen som är tillståndsgivare och också polisen som följer upp olovlig användning av offentlig plats, skriver Erik Söderberg.

Vad gör man om skylten har tillåtelse men man ändå upplever den som störande?

– Om man upplever det som störande är det till polisen man ska höra av sig eftersom de är de som är tillståndsgivare, säger Erik Söderberg.