Den årliga festen i Bromma kyrka är en tillställning alla i området längtar till. Nu är planeringen inför kommande fest i full rulle. Anne Burgess från årets festkommitté och Anna Sohlberg berättade om konceptet och syftet. Foto: Mikael Andersson

Brommabor festar loss för grannsämjans skull

Förrätt hos en granne, varmrätt hos den andre, efterrätten hemma hos dig själv. Den årliga cykelfesten i Bromma kyrka växer ständigt. Och full, det blir man för grannsämjans skull.

  • Publicerad 16:46, 8 mar 2019

Allt började som en oskyldig trädgårdsfest med de närmaste grannarna för en herrans massa år sedan. Idag, fjorton år senare, har det växt sig till ett årligt event som inte en enda människa i Bromma kyrka har råd att missa.

– Det har växt sig större och större för varje år, förra året var vi runt 200 personer och det kommer bli ännu fler i år tror jag. Det är verkligen årets händelse där alla vuxna, oavsett ålder, deltar, säger Anne Burgess, från årets festkommitté.

Alla boende i Bromma kyrka som anmäler sig får cykla runt till sina grannar och bjuda och bjudas på middag. Det blir förrätt i ett hushåll, varmrätt i ett annat och efterrätten i ett tredje. Varje värdpar bjuder på mat och dryck för fyra gäster, sedan cyklar man vidare.

– Det låter rörigare än vad det är. Men allt det här bygger på ett excel-dokument som används år efter år, säger Anna Sohlberg, som räknas som en gammal räv bland Brommas festfixare.

Lösningen för att alla ska kunna bjuda fyra personer är att man delas in i olika grupper, och alla får en bricka med vilka adresser man ska till. Tanken är att du inte äter förrätt, varmrätt och efterrätt med samma personer.

Nytt tema varje år

Det hör också till saken att festen alltid har ett tema och att alla gäster måste vara utklädda. Så vilka man käkar med blir lite av en överraskning, i dubbel bemärkelse.

– När vi flyttade hit för fyra år sedan såg jag helt plötsligt hur indian efter indian cyklade förbi utanför fönstret. Då började man ju undra vad man hade flyttat till för ställe, idag vet jag ju bättre. Det var ju cowboy och indian-tema då på festernas fest.

Ett annat år var temat Tusen och en natt med inhyrda kameler och därefter har man hunnit med både chartertema och smooth criminals. Årets tema blir Bollywood.

Till skillnad från andra cykelfester slutar inte Bromma kyrkas party efter middagen.

– Efter middagen samlas alla på en angiven plats och därifrån slussas man sedan vidare till en gemensam efterfest och dansar. Och dansa, det är vi riktigt bra på i området, säger Anne.

Men varför denna tillställning?

– För att få ett tryggare närområde. Det hjälper faktiskt att festa loss ordentligt en gång om året för att man ska lära känna varandra. Man suddar ut lite spärrar. Festerna gör att det blir lättare att ta kontakt med sina grannar. Det blir lite småstad över det hela, säger Anne Burgess och fortsätter:

– Vänskapen som uppstår den kvällen håller i sig året runt. Jag hade aldrig kommit in så bra i grannskapet om det inte vore för de här festerna. Idag tar det ju en och en halv timme att gå på lokala mataffären bara. Man hälsar på alla.

Men trots gästvänligheten så är det bara invånare i Bromma kyrka som är välkomna. Boende i närområdet får fixa eget galej.

– Vi hade självklart tyckt att det varit roligt om hela Bromma kunde komma men det blir för stort. Så långt orkar man inte cykla liksom. Men är det någon som är sugen så är det bara att ta konceptet.

Alla fester har ett tema. Det har varit allt från smooth criminals till cowboy och indian eller charter. I år blir det bollywoodtema. Foto: Mikael Andersson