Johannesfredsborna undrar vad som hände med den stora satsningen som stadsdelen gjorde på området för ett tag sedan. Foto: Mikael Andersson

Brommabor om "soldäcken": Ta bort schabraken!

I topp på Johannesfredsbornas önskelista 2015 stod en badplats. Två år efter en ambitiös medborgardialog har det byggts ett antal trädäck i gräset – som ingen gillar. Nu erkänner politikerna sitt misslyckande.

  • Publicerad 16:33, 12 sep 2017

Vi prickade väl inte helt rätt där

Satsningen på medborgardialog i Johannesfred 2015 skulle leda till ett trevligare och mer levande område enligt de boendes önskemål. Flera vuxna deltog i workshops på kvällstid och elever och lärare på Ulvsundaskolan engagerades. Allt kokades ner till ett antal idéer som alla Johannesfredsbor fick vara med och rösta om.

Bad, eller åtminstone närhet till vattnet var det som toppade. Nu, två år senare har det byggts ett antal däck i trä i området.

– Vi var många som ville ha solbryggor, mötesplatser vid vattnet – som i Traneberg och Minneberg. I stället fick vi träschabrak där det inte är särskilt mycket sol, och de ligger inte ens vid vattnet utan i gräset på andra sidan strandpromenaden, säger Una Kjällquist.

Hon deltog i dialogen för två år sedan och är besviken. Och hon är inte ensam. Vi tar en promenad genom området med henne och två andra Johannesfredsbor, Annika Engellau och Yvonne Skogsberg.

"Anskrämligt fula"

De vill att stadsdelen tar bort trädäcken. Yvonne Skogsberg har samlat in 55 underskrifter från grannar som håller med.

– De är anskrämligt fula och obekväma att sitta på. Det är nästan aldrig någon som använder dem, säger Annika Engellau.

– Vi vill ha bryggor i vattnet och möbler där folk kan sitta och umgås som är estetiskt tilltalande. Som de nya sittgrupperna i Alviks strand, det ska vara snyggt snyggt snyggt! säger Yvonne.

"Önskemålet var att komma nära vattnet men denna ligger uppe i gräset på andra sidan gångbanan", säger Una Kjällquist. Foto: Mikael Andersson

Häng med till Brommas mest anonyma område

Cecilia Obermüller (MP) är ordförande i Bromma stadsdelsnämnd och hon känner väl till kritiken.

– Vi prickade väl inte helt rätt där och det är klart man ska lyssna på folk. Trädäcken kommer kanske tas bort eller flyttas, något kommer att hända med dem i alla fall, säger hon.

Nästa sommar kommer Johannesfredsborna i alla fall att få den efterlängtade bryggan i vattnet. Men någon formell badplats blir det inte.

– Det är alltid en prioritering. Ett officiellt bad kostar mycket att driva. Då ska det finnas toaletter och tas vattenprover regelbundet. Men det kommer att finnas en stege från bryggan så att man enkelt kan ta sig upp om man bestämmer sig för att hoppa i, säger Cecilia Obermüller.

Ingen återkoppling

Una Kjällquist tycker att det är dåligt att de boende inte fått någon återkoppling från stadsdelen om vad som planeras i Johannesfred, något politikerna själva underströk var ett viktigt steg i processen.

– Nyligen sattes det upp skyltar på en av lekplatserna att den ska renoveras nästa år och det är ju bra. Men det är inte okej att ta folks tid och sen inte återkomma, säger hon.

Johannesfredsborna: ”Ge oss vår strand”

Nu i oktober kommer dock Johannesfredsborna att bjudas in till samråd för att tycka till om områdets framtid, eftersom stadsdelen ska ta fram ett områdesprogram för Johannesfred.

Men var det inte det dialogen 2015 gick ut på? Vad blir skillnaden nu?

– Projektet för två år sedan var ett bra startskott och ledde till att det började hända saker i området. Men det var inte ett officiellt samråd. Nu blir det en formell process där förvaltningen kommer att ta med delar av inspelen från 2015 i sina förslag och så får folk tycka till om dem, säger Cecilia Obermüller.

"De är obekväma och riskerar att bli fulla med klotter, det vill vi inte ha", säger Yvonne Skogsberg. Foto: Mikael Andersson

"Det är inte okej att ta folks tid och sen inte återkomma", säger Una Kjällquist (t h). Här med Yvonne Skogsberg. Foto: Mikael Andersson

Detta har hänt

2015 höll Open Lab, ett samarbete mellan bland annat Stockholms stad, högskolor och universitet, en medborgardialog med boende i Johannesfred. Syftet var att ta fram idéer på hur området kunde bli mer levande.

Deltagarnas förslag gestaltades i modeller som ställdes ut och som boende fick rösta på. Bad och tillgängliggöra vattnet var mest efterfrågat.

Projektet kostade en halv miljon kronor