För två år sedan skickade klass 5b på Smedslättsskolan in ett medborgarförslag med en önskan om ett cykelställ till stadsdelsnämnden i Bromma. Nu är det på plats. Foto: Jonna Claesson

Brommaelevernas förslag blev verklighet

För två år sedan skickade några elever på Smedslättsskolan in ett medborgarförslag till Bromma stadsdelsnämnd. De ville ha ett cykelställ. Nu är det på plats och under tisdagen invigdes det.

  • Publicerad 11:41, 9 apr 2019

Det var när eleverna i femman på Smedslättsskolan fick lära sig om politik som idén om ett medborgarförslag till stadsdelsnämnden väcktes.

– Vi hade ett cykelställ som var dåligt. Det var ofta som cyklarna gick sönder eller blev stulna så vi behövde verkligen ett nytt. När vi läste politik i skolan fick vi lära oss om medborgarförslag och testade att göra ett, säger Tindra Ekholm, som idag har börjat högstadiet på Äppelviksskolan.

Eleverna författade ett medborgarförslag och skickade in det till stadsdelsnämnden. Därefter besökte de nämndmötena för att hålla koll på hur det gick med ärendet.

– Vi var där två gånger och nämnden lovade att vi skulle få svar. Sedan fick vi höra att det skulle bli av, men vi visste inte riktigt när, berättar Vera Mogensen, som också var med och författade förslaget när de gick på Smedslättsskolan.

Barnen satte press på Brommas politiker

"Bevis på att det går att påverka"

Idag, två år senare, blev de inbjudna till sin gamla skola. Cykelstället de önskade sig när de gick i femman har äntligen hamnat på plats och under tisdagsmorgonen skulle det invigas med dunder och brak.

– Det känns jätteroligt att det är på plats. Det här var någonting vi ville göra för skolan och det känns bra att ha kunnat påverka, säger Vera Mogensen och får instämmande nickningar av sina kompisar.

– Jag tycker att alla borde skicka in sina idéer. Det här är ett bevis på att det går att påverka, tillägger Tindra Ekholm.

På plats var även stadsdelsnämndens ordförande Johan Paccamonti (M), som tillsammans med initiativtagarna klippte bandet.

– Det känns väldigt kul att få vara med och inviga det här cykelstället. Jag håller med om att det är viktigt att gå och cykla till skolan, även om det kan kännas lite bistert en dag som denna. Men det här är också en symbol för vad man kan göra om man har idéer på hur man kan göra Bromma bättre. Jag kan inte lova att allt blir av men vi vill ha alla goda idéer, sa Johan Paccamonti till eleverna.