Brommapojkarna blir BrommaGirls – för en match. Foto: Karoline Montero Araya

Brommapojkarna byter namn – för en match

Turerna kring ett eventuellt namnbyte för Brommapojkarna, BP, har tidigare varit på tapeten. När föreningen tillfälligt byter namn står istället tjejer i fokus – men någon ny omröstning om en permanent förändring är inte på gång i nuläget.

  • Publicerad 14:04, 15 maj 2019

Charlotte Ovefelt, jämställdhetsstrateg i BP. Foto: Mikael Andersson

StockholmDirekt har vid flera tillfällen rapporterat om att medlemmar i Brommapojkarna velat byta namn på föreningen till något som klingar mer inkluderande och jämställt, förslag som dock röstats ner av medlemmarna.

På senaste årsmötet fattades däremot beslutet att använda BP hellre än Brommapojkarna i kommunikationen utåt – även om namnet i sig består.

Förutom under en match i maj, vill säga.

En ny matchtröja lanseras nu med texten "BrommaGirls", som ska bäras av BP:s damlag i en hemmamatch den 25 maj.

Enligt ett pressmeddelande som kom under onsdagen sker det hela under kampanjen "The future is equal", och är "[...] ett led i att belysa BPs långsiktiga arbete för att bli en jämställd förening."

Nike-kampanj

Men Charlotte Ovefelt, jämställdhetsstrateg i BP, poängterar att det är huvudsponsorn Nike som tagit initiativ till kampanjen för att lyfta alla tjejer som tränar i föreningen.

– Det här är inte en del av BP:s jämställdhetsarbete, utan Nikes sätt att hylla tjejerna i vår verksamhet, säger Charlotte Ovefelt.

Kan det här riskera att få motsatt effekt för de som tidigare velat få till ett byte till ett könsneutralt namn?

– Det här är återigen Nikes kampanj. Ett namnbyte är bara något som kan styras av våra medlemmar, utifrån de motioner som kommer in till årsmötet och hur våra medlemmar röstar där. Det som beslutats är att vi ska kommunicera BP.

Hon fortsätter:

– Det är klart att namnet Brommapojkarna, med all respekt, inte är inkluderande. Men det är medlemmarna och inte jag som strateg som kan driva den frågan, och om det kommer att komma in framtida motioner om det här vet vi inte, säger Charlotte Ovefelt.

Nedan kan du ta del av vår tidigare rapportering om ett eventuellt namnbyte.

Medlemmarna har sagt sitt - så blir det med BP:s namnbyte

Ilska efter uteblivna namnbytet i Brommapojkarna

Nu ska Brommapojkarna rösta om namnbyte – igen

Efter mötet: Brommapojkarna behåller sitt namn

Så ska BP slopa sexismen