Ute. Brommapojkarna förlorade sin kvalplats i superettan och får spela nästa säsong i division 1. Bilden är från är de mötte Degerfors IF i oktober. Foto: Henke Råssmo

Brommapojkarna tappar sin plats i superettan

I går spelade Brommapojkarna fotbollssäsongens 30:e och sista match i superettan. Mötet med Jönköping södra slutade 2–2, vilket gör att de slutar näst sist i tabellen och åker ur serien.

  • Publicerad 16:38, 4 nov 2019

Brommapojkarna fortsätter sin resa genom svensk fotbolls olika divisioner. 2017 tog de sig hela vägen upp till allsvenskan, bara för att sedan trilla tillbaka till superettan, där de spelat årets säsong.

Nu står det klart att de istället kommer spela nästa säsong i division 1.

– Det har varit ett bökigt år. Det verkar som att när man åker ur en serie så är det svårt att få stopp på fallet. Med dåligt självförtroende och stora förändringar i spelartruppen har vi haft svårt att stabilisera oss och hålla oss kvar, säger Fredrik Dahlin, tf sportchef för Brommapojkarnas herrar.

Missade kvalplats

För att stanna kvar i superettan hade Brommapojkarna behövt vinna gårdagens match mot Jönköping södra. Trots en lovande inledning, där BP ledde med 0–1 i halvtid, slutade matchen 2–2. Det gör att de alltså tappar sin kvalplats.

– Det är jättetråkigt. Det känns som att det inte var många år sen vi satt i den här sitsen. Idag får vi grina och bryta ihop, men imorgon får vi sätta ihop pusslet kring hur vi ska komma tillbaka till rätt serie så fort som möjligt, säger Fredrik Dahlin.

Vad ska ni förändra inför nästa säsong?

– Vi har haft för hög personalomsättning, dels på tjänstemannasidan och dels inom laget och lagledningen. Vi måste fundera på hur vi får mer stabilitet i vår verksamhet och jobba mer långsiktigt.

Brommapojkarnas sportchef lämnar klubben

Klart: Han blir BP:s nya manager

Damer på niondeplats

Brommapojkarnas damer gick det dock bättre för i år. De landade på en niondeplats i elitettan, efter en match mot Borgeby FK som slutade 2–3 efter hattrick från BP:s Michaela Larsson.

– Där har man haft samma sportchef i flera år, och där jobbar man mer långsiktigt och där ser man att det ger resultat. Det var lite stolpe in under sommaren, med tillskott som gjorde att laget fick ett lyft och gjorde en fantastiskt bra höst, säger Fredrik Dahlin.

Frej får kvala för att stanna i superettan

BP:s tränare stängs av efter hård kritik