Nattvandring. Ideella föreningar, som föräldravandringsgrupper, har bjudits in till trygghetssamarbete tillsammans med stadsdelen. Genrebild. Foto: Anton Kyhlbäck

Brommas föreningar får mer pengar till trygghetsarbete

Till nästa år vill Brommas politiker, tillsammans med de ideella föreningarna i stadsdelen, gemensamt öka tryggheten. Därför höjer man föreningsbidraget med 50 000 kronor.

  • Publicerad 09:03, 27 nov 2019

I veckan ska en inbjudan från stadsdelsnämnden skickas ut till Brommas ideella föreningar. Syftet är att få till ett trygghetssamarbete med exempelvis idrottsföreningar och föräldravandringsgrupper.

– Jag hoppas att vi exempelvis kan få till ett bra samarbete med nattvandringarna, men även andra föreningar. Vi hoppas på att få ett bra gensvar och ha möjlighet att boka in många möten med bra diskussioner, säger Johan Paccamonti (M), ordförande i stadsdelsnämnden.

Brommapolitiker vill se fler ordningsvakter

Tanken är att stadsdelen vill veta vilken typ av insatser som kan vara av nytta i målet med att göra Bromma till ett område där alla känner sig trygga.

– För att få till detta tror vi att det underlättar med ökade resurser. Vi tittar just nu på att öka den budget vi har för ideella föreningar, och höja den med 50 000 kronor till totalt 400 000 kronor.

Målet är att dessa 50 000 kronor ska vara öronmärkta till att gå till just trygghetsskapande insatser, men hur och vad det är för insatser återstår att se.

Stort engagemang

Till stadsdelsnämndsmötet som var i torsdags hade tre medborgarförslag kommit in, och alla handlade om just trygghet. Ett förslag gällde nattvandring, och de två andra handlade om ökad belysning. Johan Paccamonti menar att det är just detta som man vill fånga upp.

– De här medborgarförslagen visar att det finns ett stort engagemang för att höja tryggheten. Då vill vi göra vad vi kan, och från stadsdelen stötta detta genom att hjälpa till att samordna eller i vissa fall gå in med pengar.

Planen är att samarbetet med föreningarna ska dra igång under nästa år.