Grannstöd i Bromma börjar patrullera vid Alviks torg. "Vi gör det för att vi behövs", säger Stig Domander, från föreningen. Foto: Mikael Andersson Ylva Bergman

Brommas grannstöd börjar patrullera i Alvik

Efter ungdomsrånen runt Alvik. Nu satsar Grannstöd Bromma på att utöka sin vardagliga spaning i stadsdelen till patrullering på Alviks torg.

  • Publicerad 11:27, 5 apr 2019

Efter ökningen av ungdomsrån i bland annat Alvik har både polisen och ideella föreningar kraftsamlat för att öka synligheten där, vilket vi tidigare har rapporterat om.

Polisen kraftsamlar efter rånvågen mot unga i Alvik

Så ska Alviksföräldrar öka tryggheten i stan

Nu tar även Brommas Grannstöd på sig uppgiften att hålla ett extra öga på Alviks torg.

– Vi är alltid ute och patrullerar med vår grannstödsbil på vardagarna. Oftast mellan klockan tio på morgonen och klockan två på eftermiddagen. Men nu har vi försökt att köra lite senare och avsluta passen med att parkera bilen och ta ett varv runt Alviks torg och tunnelbanan, säger Stig Domander, från Grannstöd i Bromma.

Två syften

Föreningen har två övergripande syften. Dels att rapportera potthål, trasiga vägskyltar och andra felaktigheter till Stockholm stad men också att meddela polisen om de upptäcker något misstänkt brott.

– Vi är ungefär sextio medlemmar och har uppmanat alla att lägga ett extra fokus på Alvik. Vad jag förstår det som är scouterna och en föräldraförening också på plats och patrullerar. Alla gör det för att det behövs helt enkelt, säger han.

Sju gripna för ungdomsrån i Stockholm

Enligt Stig är polisen positiva till initiativet.

– Polisen uppskattar det verkligen. Om vår närvaro kan lugna ner läget lite så är det bra. Hoppas att ryktet sprider sig också. Alla vuxna som transporterar sig där bör ha lite extra koll där, det går inte om alla kollar ner i sina mobiler, säger han.