Mustigt. Krister Berntsson och Dave Aldridge är tillbaka med sitt pop up-musteri, den här gången på Kvarnbacksvägen. Foto: Mikael Andersson

Brommas pop up-musteri gör comeback

Efter att ha varit borta en säsong är det återigen dags för Brommas egna pop up-musteri att starta pressarna. Den här gången poppar de upp i Riksby.

  • Publicerad 16:24, 19 aug 2019

När Brommabon Krister Berntsson för några år sedan skulle göra äppelmust av sina frukter, väcktes en tanke.

– Jag åkte ut till Rosenhill med egna äpplen och hamnade i bilkö. Då började jag fundera 'hur svårt kan det här vara?', säger Krister Berntsson.

Sagt och gjort. 2016 startade han och kollegan Dave Aldridge sitt alldeles egna pop up-musteri i Ålsten. På tio veckor pressade de 27 ton äpplen. Men förra året uteblev deras musteri – det fanns helt enkelt ingen lokal tillgänglig.

– Den lokalen vi kunde hyra förut var uthyrd, och det var extremt retfullt med tanke på hur mycket äpplen som fanns förra året, säger Krister Berntsson.

De vill göra must av Brommabornas äpplen

Men duon gav inte upp, och i år är de redo att ta emot Brommabornas frukt. Från och med den 30 augusti kommer de stå på Kvarnbacksvägen 32, där de hyr in sig i Plantagens lokaler.

– Folk får komma på helgen och lämna sina äpplen. Sedan mustar och pressar vi under veckan, och så får de ett sms när det är klart. Jag har hört att det ska vara ett dåligt äppelår i år, men det märks inte på mina äppelträd. Vi har en förhoppning om att Bromma har varit förskonat, säger Krister Berntsson.

Minst sex kilo äpplen

Planen är att ha musteriet öppet september och oktober, och stora delar av november, men det beror på när den första snön kommer. De mustade äpplena fördelas i treliters-förpackningar, så minsta mängden äpplen att ta med är sex kilo. En box kostar 75 kronor.

Hur dåligt kan ett äpple vara innan det inte går att använda?

– Så länge det inte är ruttet eller plockat i betesmark är det okej. Vi krossar och pastöriserar allt, så de får vara fläckiga och fallfrukt.

Pop up-musteriet kommer ha öppet samma tider som Plantagen.