Vatten-och avloppsledningarna i Bromstensstaden kan komma att kosta 241 miljoner mer än man från början trodde. Foto: Mikael Andersson

Bromstensstaden kan bli 241 miljoner dyrare

I det framväxande Bromstensstaden räknar Stockholms stad med 2500 nya bostäder. Nu ser det ut som att notan för vatten- och avloppsledningarna blir betydligt dyrare än vad man först räknat med.

  • Publicerad 16:09, 23 jan 2020

Det gamla industriområdet i Bromsten håller på att omvandlas till Bromstensstaden. Men nu ser kostnaden för VA-ledningar i den nya stadsdelen ut att skena.

VA-ledningarna i områdets första etapp, som Stockholm Vatten och Avfall anlägger, skulle ha kostat 45 miljoner kronor. Nu ser det istället ut som att det kommer bli 241 miljoner dyrare – och att notan landar på totalt 286 miljoner. Det framgår i ett nytt genomförandebeslut som Stockholm Vatten och Avfall väntas klubba igenom på torsdag.

Bromstensstaden började planeras redan 2003 och nu har förutsättningarna förändrats. Man har bland annat upptäckt ytterligare svåra markförhållanden. Den första etappen av projektet har också blivit väsentligt större, och inkluderar nu av flera delar som tidigare var tänkta att utgöra egna etapper i bygget.

Efter alla förseningar: Spaden är i marken i Bromstensstaden

Miss i planeringen

Dessutom ska Stockholms stad av misstag ha bortsett från det faktum att VA-försörjningen i de närliggande områdena Tensta, Rinkeby, Bromsten och Solhem skulle påverkas av exploateringen. Man kommer därför säkra VA-försörjningen genom att sätta ut tre nya pumpstationer, vilket leder till utökade kostnader.

Fristad får 100 vårdplatser – redan nästa vecka

Nyheter Ska avlasta vården Under helgen pågår förberedelserna för att öppna 100 vårdplatser i servicehuset Fristad i Bromsten, som egentligen håller på att avvecklas. Tanken är att det hela ska avlasta den tungt belastade...fredag 27/3 17:19

Därför drabbas Järvaborna hårt av corona

Nyheter Ahmed Abdirahman: Handlar om segregation I veckan meddelade Region Stockholm att coronaviruset drabbat Järva extra hårt. Men det beror inte bara på informationsbrist, utan om problematik kopplat till segregation. Det säger Järvaveckans...fredag 27/3 16:33

Vi är Västerort

    Stockholm Direkt