Vatten-och avloppsledningarna i Bromstensstaden kan komma att kosta 241 miljoner mer än man från början trodde. Foto: Mikael Andersson

Bromstensstaden kan bli 241 miljoner dyrare

I det framväxande Bromstensstaden räknar Stockholms stad med 2500 nya bostäder. Nu ser det ut som att notan för vatten- och avloppsledningarna blir betydligt dyrare än vad man först räknat med.

  • Publicerad 16:09, 23 jan 2020

Det gamla industriområdet i Bromsten håller på att omvandlas till Bromstensstaden. Men nu ser kostnaden för VA-ledningar i den nya stadsdelen ut att skena.

VA-ledningarna i områdets första etapp, som Stockholm Vatten och Avfall anlägger, skulle ha kostat 45 miljoner kronor. Nu ser det istället ut som att det kommer bli 241 miljoner dyrare – och att notan landar på totalt 286 miljoner. Det framgår i ett nytt genomförandebeslut som Stockholm Vatten och Avfall väntas klubba igenom på torsdag.

Bromstensstaden började planeras redan 2003 och nu har förutsättningarna förändrats. Man har bland annat upptäckt ytterligare svåra markförhållanden. Den första etappen av projektet har också blivit väsentligt större, och inkluderar nu av flera delar som tidigare var tänkta att utgöra egna etapper i bygget.

Efter alla förseningar: Spaden är i marken i Bromstensstaden

Miss i planeringen

Dessutom ska Stockholms stad av misstag ha bortsett från det faktum att VA-försörjningen i de närliggande områdena Tensta, Rinkeby, Bromsten och Solhem skulle påverkas av exploateringen. Man kommer därför säkra VA-försörjningen genom att sätta ut tre nya pumpstationer, vilket leder till utökade kostnader.

Blackebergs vardagsljud blir till konst

Nyheter Visas som föreställning I mitten av mars anordnas flera workshops på Blackebergs bibliotek på temat ljud. I april kommer materialet sedan spelas upp i form av en föreställning på Bio Kaskad.torsdag 27/2 11:30

Här travar sportlovet på med sulky och tömmar på Solvalla

Nyheter Travbanan ordnar läger för hästfrälsta barn och unga Med olika erfarenhet av ponnyer styr elva sportlovslediga flickor ut från Solvalla travskolas stall. I rockarden bakom stoet Skrållan har Wilma och Eleonora god hand med tömmarna.onsdag 26/2 15:18