Stort, litet och inget klot. Av statyn som tidigare prydde Kristinehamnsgatan 81 finns i dag endast skylten kvar. Foto: Stockholms stad/Alexander Kuronen

Bronsstaty i Farsta spårlöst försvunnen

En bronsstaty som vanligtvis står i Farsta är försvunnen sedan december. Förundersökningen om den misstänkta stölden har lagts ner och nu oroar sig staden för att konstverket kan vara förlorat för gott.

  • Publicerad 16:30, 20 jan 2020

I år är det 50 år sedan Åke Jönsson skapade bronsstatyn Stort och litet klot, föreställande en vuxen och ett barn som båda sitter på huk.

Frågan är om statyn själv får uppleva jubileet. Någon gång mellan 9 och 18 december försvann konstverket mystiskt från sin plats på Kristinehamnsgatan, intill en lekpark.

På staden säger man att det är "relativt ovanligt" att deras konst stjäls. Den aktuella statyn beskrivs som både konstnärligt och kulturhistoriskt värdefull.

– Det är mycket tråkigt och beklagligt. Det är en kär skulptur som blivit till landmärke för de som bor i området, säger Stefan Hagdahl, chef på Stockholm konst.

Enligt honom är det inte osannolikt att de två "kloten" utsatts för en ödesdiger uppvärmning.

– I det fall någon vill komma åt själva materialet, och sälja det för metallvärdet, är det ännu mer beklagligt – att skulpturen smälts ner och försvinner, säger han.

Tror du att den kommer att återfinnas?

– Vår förhoppning är det och vi utreder hur vi ska göra om den inte återfinns.

Staden har polisanmält händelsen, men brist på spår har lett till att polisen lagt ner förundersökningen.

– Upprättad anmälan är väldigt ”torftig” och det finns inga uppgifter eller information som gör att man kan komma vidare i utredningen, säger kommunpolis Henrik Garzon.