Dömd. Bålstabrodern döms för mordförsök efter att ha knivhuggit sin syster. Foto: Mostphotos

Bror som knivhögg syster döms till psykvård

Systern låg och sov i sitt rum. Då sprang brodern in i rummet och började knivhugga henne i kroppen och i huvudet. Döms nu för mordförsök.

  • Publicerad 09:57, 28 nov 2017

En natt i juni tidigare i år knivhögg en 18-årig pojke i Bålsta sin fyra år yngre syster, upprepade gånger i kroppen och i huvudet, medan hon sov.

En rättspsykriatisk utredning har visat att pojken lider av en allvarlig psykisk störning. Pojken har därför i tingsrätten dömts till rättsykriatisk vård för mordförsök, eftersom man ansett att pojken var medveten om sitt handlande under attacken, och att han hade för avsikt att ha ihjäl sin syster.

Hävdade grov misshandel

Men 18-åringen överklagade tingsrättens dom till Svea hovrätt, i en förhoppning att ändra brottsrubriceringen till grov misshandel, alternativt dråpförsök.

I veckan kom Svea hovrätts dom.

Försökte mörda systern

Hovrätten konstaterar att 18-åringen var medveten om sitt handlade under dådet. Och i och med att han vid upprepade tillfällen knivhögg systern i kroppen och i huvudet, hade han för avsikt att ta hennes liv.

Brottsrubriceringen, mordförsök, står därför fast. Mannen döms till rättspsykriatisk vård, med särskild utskrivningsprövning.

Brottsrubriceringen står fast, men skadeståndet som mannen ska betala till flickan höjs från 125 000 kronor till 150 000 kronor.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Trafikolycka vid Hemköp

Flera vittnen såg hur en motorcykel körde in i en svängande bil utanför Hemköp. Några har beskrivit att motorcykeln höll hög hastighet.söndag 8/7 8:36

Senaste numret

Bålstabladet