Enköpingsbo gripen i Thailand misstänkt för penningtvätt. Bror till välkänd Enköpingspolitiker.

Bror till känd lokalpolitiker gripen i Thailand – mångmiljonbelopp

Två Enköpingsbor är gripna av thailändsk polis. De misstänks för penningtvätt till ett värde av tiotals miljoner. Den ene är bror till en välkänd lokalpolitiker i Enköping.

  • Publicerad 09:48, 14 feb 2019

Jag visste ingenting om det här, men jag tycker att det är förskräckligt,

Igår kväll publicerade den Thailändska nyhetssajten "thethaiger.com" att den thailändska polisen har gripit två personer misstänkta för penningatvätt.

Totalt ska det röra sig om omkring 68 miljoner svenska kronor. De två misstänkta männen, den ena i 50-årsåldern, den andre 38 år gammal, är hemmahörande i Enköping.

38-åringen greps redan i november förra året.

Männen misstänks alltså att ha tvättat pengar till ett belopp av 68 miljoner kronor mellan januari 2016 till april 2018.

50-åringen ska ha gripits i sin bostad i Hua Hin för två veckor sedan.

Vi får på torsdagsförmiddagen tag i politikern som är syster till den ena av de gripna männen.

Är XX din bror?

– Ja, det stämmer.

Han har gripits i Thailand misstänkt för penningtvätt?

– Ja.

Hur kommenterar du det?

– Det är svårt att kommentera eftersom vi inte har haft någon större kontakt sedan några år tillbaka. Jag visste ingenting om det här, men jag tycker att det är förskräckligt, om det är så att någon stulit så mycket pengar från den svenska staten.

– Jag vill också tillägga, han hade inte flytt till Thailand. Han greps i sitt hem i Hua Hin. Det har jag fått berättat för mig av hans fru, säger politikern.

Åklagare Katarina Mörnstad vid Ekobrottskammaren i Uppsala bekräftar att hon arbetar med ärendet. Hon är i övrigt förtegen.

– Jag vill inte uttala mig om det här alls just nu. Det är ett känsligt läge, säger hon.

38-åringen har flera konkurser bakom sig, och har sysslat med allt från datorförsäljning och brödförsäljning till byggjobb. Han har tidigare varit misstänkt för bokföringsbrott.

38-åringen dömdes också 2005 till ett års fängelse för grov fridskränkning, utpressning och försök till rån. Brotten riktade sig mot mannens egen mor som han, enligt domen, pressade på pengar för att finansiera sitt eget spelmissbruk.

Så sent som i maj förra året dömdes 50-åringen till 2 000 kronor i böter för bokföringsbrott.

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Skolparks-tåget vandaliserat – "Det är bedrövligt"

Nyheter En del av tåget, i lekparken i Skolparken, förstördes under natten. Någon har tänt eld på loket. – Det är bedrövligt, säger Peter Rönnqvist, driftplanerare på Enköpings kommun.måndag 25/3 16:51

Viktor drömmer om att slå internationellt

Nyheter Viktor Blomdahl är en ung filmfotograf i Enköping. Idag jobbar han för stora musikartister och företag i Sverige, men framtiden drömmer han om att ta klivet utomlands. ”Konsten att skapa något från...måndag 25/3 14:01