Trygghetsprojekt. Sjuorna ska rita ett nytt Bro centrum. Foto: Linda Lundberg

Broskolans sjuor spånar på ett attraktivare Bro

Upplands-Bro Villaägareförening har startat samarbete med Broskolan. Nu ska sjundeklassarna skapa förslag för ett tryggare och attraktivare Bro centrum.

  • Publicerad 19:39, 28 mar 2019

Ett nytt trygghetsprojekt är i gång. I ett samarete mellan Upplands-Bro Villaägareförening, bostadsbolaget Veidekke, BSK Arkitekter och Upplands-Bro kommun ska Broskolans sjuor ta fram förslag om hur Bro centrum skulle kunna bli tryggare och attraktivare.

– Det är ett socialt projekt i tidens anda med Greta Thunberg. Ungdomar vill aktivera sig och göra saker, säger Berndt Lundgren, ordförande i Upplands-Bro Villaägareförening.

Som lärare och forskare på KTH tar han även med sig lärandeperspektivet.

– Vi vill uppmuntra eleverna till högre studier och låta dem smaka på vuxenvärlden. Det kan vara otroligt diffust vad man vill göra och vuxenvärlden hjälper inte till. Vi tror att det här kan vara ett annorlunda sätt att hjälpa dem bli inspirerade till att satsa på skolan och att vara mer rädda om sin miljö.

Vinnarna får stipendium

Berndt Lundgren kommer tillsammans med representanter från Veidekke och BSK Arkitekter att träffa sjundeklassarna tre gånger och lyssna av deras idéer och förslag. Eleverna har redan fått handledning i hur de ska tänka. I höstas fick dessutom deras föräldrar vandra runt i Bro centrum och berätta vad de fann otryggt.

– Det är roligt att eleverna gör något som föräldrarna också har varit engagerade i, säger Berndt Lundgren.

Förslagen ska till sist konkretiseras till fyra förslag, ett från varje klass. De kommer att visualiseras digitalt av BSK arkitekter, och i slutet på maj ställs förslagen ut för öppen omröstning i kommunen. Den 5 juni ger Veidekke ett resestipendium på 35 000 kronor till det förslag som får flest röster. Resultaten blir också inspiration till kommunens pågående planarbete.

Idén till projektet började gro för ett och ett halvt år sedan när Berndt Lundgren forskade energirelaterade beteenden. Med sina erfarenheter som lärare dök idén upp och sedan har de pratat inom Villaägarna om vad de kan göra för Bro centrum.

– Det här är någonting helt nytt, att man sammanför akademien, grundskolan och byggföretag. Det är häftigt.

Festligt firande för företagarna

Den 3 maj blir det fest för de lokala företagen i Håbo. Det vankas party, musik och prisutdelning.torsdag 18/4 15:45

Åbergs museum visar mer än myror och elefanter

Owe Gustafson visar nu sina verk på Åbergs museum. Han är mest känd för illustrationerna till "Fem myror är fler än fyra elefanter".torsdag 18/4 15:19

Senaste numret

Bålstabladet