Som ensamstående kan det vara svårt att få ihop livspusslet och hinna till träningen. Foto: Pär Hugosson

Brottby SK satsar på barnpassning för spelare

Att som förälder få ihop livet med jobb, barn och fotbollsträning är inte alltid en dans på rosor. I Brottby SK:s damlag vill tränaren Niklas Eriksson därför satsa på gratis barnpassning – för att fler tjejer ska hinna med träningen.

  • Publicerad 11:19, 12 feb 2019

– Vi måste ge alla chansen att utöva fotboll. Det är fortfarande så i vårt samhälle att kvinnorna tar den största delen av barnpassningen. Jag har sett att ensamstående mammor inte har kunnat vara med och ha kul och träna fotboll, på samma sätt som övriga laget, säger Niklas Eriksson.

Att då missa ett flertal träningar på grund av att man inte hittat barnvakt, tror Niklas kan leda till att spelaren tappar intresset för sporten, då man riskerar hamna efter gällande styrka och teknik jämfört med övriga laget.

– Spelarna var positiva till förslaget och jag frågade styrelsen om vi fick lov att låna klubblokalen, vilket inte var några problem, säger Niklas.

Planen är att barnpassningen ska dra igång lagom tills dess att spelarna börjar träna utomhus på Össeby IP, och nu pågår arbetet med att hitta själva barnpassarna.

– Det finns en stor uteplats vid klubbhuset där barnen kan gå ut och titta på mamma när hon spelar. Kanske är det någon spelare som är skadad och kan passa, eller om någon har en bekant som jobbar inom dagisverksamhet och har kunskap, säger Niklas Eriksson och fortsätter:

– Kanske lockar det här till och med nya spelare som sitter hemma och vill spela, men är begränsade. Bara för att man skaffar familj betyder inte det att man inte ska få hålla på med sin favoritidrott, det är frustrerande.

Kommer det kosta något att ha barnpassning?

– Om det är så att man behöver köpa in frukt eller mellanmål, eller avlöna den som ställer upp på något sätt så får vi ta det från lagkassan.

Spelare positiva

En av dem som längtar till att det blir barnpassning är spelaren Madde Grass.

– För mig är det skillnaden mellan att spela och att inte spela. Min man gick bort när min dotter var tio månader gammal. Ibland blir livet inte som man tänkt sig. Det är svårt att få ihop familjepusslet, säger Madde Grass.

Hon har släkt och bekanta som hjälper till, men eftersom hon både jobbar och pluggar heltid behövs hjälpen vid andra tillfällen också. Laget tränar tre gånger i veckan.

– Laget satsar nu, och det är jätteroligt. Jag har testat att gå på gym men det är fotbollen som är min grej.

Peppad. Madde Grass är ensamstående och är positiv till barnpassning på fotbollsträningen. Foto: Hege Hellström

Inget för herrarna

Men på Brottby SK:s herrsida har man inga planer på att införa barnpassning.

– Det är bara damlaget som gör det, det finns inget behov av det i herrlaget, det är ett ganska ungt folk, säger lagledaren Johan Sundstedt.

Finns det inte några som har barn på herrsidan?

– Det är ju ett par personer som har barn, men det har inte varit något problem, två målvakter är föräldralediga. Vad jag har förstått det så är det ganska många i damlaget som har behov av barnpassning, så det här är en fantastisk idé, säger Johan Sundstedt.

Vittne stoppade rattfyllerist – tog bilnycklarna

Nyheter Föraren körde vårdslöst i Täby Ett vittne grep in och stoppade en förare efter vårdslös körning på en parkering.onsdag 10/7 13:53

Klart: Kommunen får ha kvar Nova-lokalen

Nyheter Blir inget klättercenter Nu står det klart att kommunen får fortsätta hyra Novas nuvarande lokaler på Tellusvägen – åtminstone ett år till. Planen är att ha idrott och kultur för grundskoleelever där.fredag 5/7 15:00
Stockholm Direkt