Toppen. Niclas Sjögren tycker att Brottby är ett bra ställe att bo på. Foto: Lotten Engbom

Brottbyborna slår fast – Brottby är Brottby

Efter att vi skrivit Vallentunaskola om Karbyskolan och Vallentunalag om Brottby SK fick vi en uppläxning. Enligt personen som hörde av sig är Brottby Brottby. Punkt. Vi begav oss till Brottby för att höra runt.

  • Publicerad 16:30, 5 jun 2018

– Nej, jag är Brottbybo. Jag gillar Vallentuna också, det är inte det. Men man säger att man kommer från Brottby i Vallentuna kommun, säger Lena Stadell.

Vi träffar på Lena, som bott här i 30 år, utanför Gunillas loppis bredvid Brottby café.

– Jag tror att många vill hålla på att Brottby är Brottby och Vallentuna är Vallentuna. Men de hör ju ihop, säger hon.

Gunilla, som driver Loppisen, protesterar högljutt när hon hör frågan om de är Vallentunabor.

– Nehej du, vi är Brottbybor. Vallentunabo är jag inte, säger hon bestämt.

– Det här är Brottby, inte Vallentuna. Visst att det tillhör Vallentuna, men jag tycker att Brottby ska vara för sig självt.

Varför?

– För det händer ingenting här. Det verkar som att det bara ska kostas på i Vallentuna. Men nu hörde jag att högstadiet ska vara kvar och det är bra, säger Gunilla som bott här i 78 år.

– Vi var från början vår egen kommun, hade eget kommunhus och gubbar. Brottby har funnits länge än Vallentuna, tror jag i allafall.

Går emot strömmen. Stefan Säll bor i Brottby men titulerar sig Vallentunabo. Foto: Lotten Engbom

”Klart jag är Vallentunabo”

Stefan Säll har bott i Brottby i 14 år. Han beskriver sig däremot som Vallentunabo.

– Jo men det är klart att jag är Vallentunabo. Om jag träffar någon annan människa och ska förklara var jag bor säger jag Vallentuna.

– Men visst, jag har bott i Kårsta länge och då blir det ju Kårstabo. Det vet folk var det är med tanke på Roslagsbanans sista station, men Brottby känns svårt att förklara var det är.

Varför är det känsligt tror du?

– Om jag tänker på de gamla Kårstaborna är de lokalpatriotiska. Det är lite det här med landsbygdssyndromet, ”Konsum läggs ner men vi vill bevara vår identitet”. Jag tror att Brottbyborna känner stolthet över att bo här.

En annan Brottbybo, som valt att vara anonym, tror att det är känsligt för att många upplever en orättvisa, att det bara satsas på centralorten. Hon har själv bott här i 18 år men beskriver sig som nyinflyttad.

– Folk som är härifrån, de flyttar inte, säger hon.

Niclas Sjögren, som titulerar sig Brottbybo, tycker dock inte att det är en känslig fråga.

– Jag tror att det är känsligare för Vallentunaborna. De vill nog kanske inte förknippas med Brottby.

”Får upp ögonen”

Tätorten Brottby har, enligt Wikipedia, 205 invånare. Här finns en Icabutik, bibliotek bensinmack, pizzeria, skola och en idrottsplats. Tillräckligt för att klara sig tycker Niclas Sjögren. Dessutom har de nu ett fotbollslag som skrällvunnit och tagit sig vidare i Svenska cupen.

– Det är jättekul att det går så bra för dem. Folk får upp ögonen för lilla Brottby och nu ska kommunen lägga pengar på IP också, säger Niclas Sjögren.

Han framhåller att det här är ett väldigt bra ställe att bo på – lantligt och nära till allt. Även Gunilla stämmer in i det.

– Var fan ska du annars bo? Inte ska man bo i Vallentuna i alla fall.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Vallentunaduo återförenad – efter tre decennier isär

Nyheter "Man vet aldrig hur långt man kan nå" Efter att ha umgåtts i samma gäng under tonåren i Vallentuna, har de nu 30 år senare återknutit kontakten för att skapa musik tillsammans.fredag 19/10 14:08

Bönderna rustar efter sommarens extremhetta

Nyheter "Skulle bli problematiskt med en till varm sommar" En krissommar med oerhörd torka skapade stora problem för bönderna. Vi besökte en av Norrorts bönder för att ta reda på hur de överlevt sommaren – och hur tankarna på framtiden går.fredag 19/10 14:05