Rapport. Under tisdagen presenterade Handelskammaren sin rapport "Kriminaliteten förgiftar företagen i förorten". – Det är arbetstillfällen som inte skapas när de drabbas av kriminaliteten. Kommunerna måste öppna ögonen för det här problemet, säger Maria Rankka, vd. Foto: Patricia Palma/Orlando G Boström

Brottsligheten slår hårt mot förortens företagare

Stölder, hot, våld och vandalisering. Nio av tio företagare i Hallunda har utsatts för någon form av brott de senaste två åren och över hälften tycker att det blivit otryggare. I Handelskammarens nya rapport om företagande i utsatta områden är läget värre här än på andra platser i länet.

  • Publicerad 16:20, 24 okt 2017

Rapporten "Kriminaliteten förgiftar företagandet i förorten" som presenterades idag målas en dyster bild upp av läget för småföretagare i länets socioekonomiskt utsatta områden.

– Det är en mörk läsning. Många av företagen vittnar om en stor otrygghet och grov kriminalitet. Ofta när man pratar om företags villkor handlar det om skatter och regler, här handlar det om att man faktiskt ska vara säker, säger Maria Rankka, vd på Handelskammaren.

I rapporten har företag utanför centrumanläggningar, inom 200 meter från en tunnelbane eller pendeltågsstation intervjuats. Den pekar på problemet i flera områden, bland annat Hallonbergen, Jakobsberg, Hagsätra/Rågsved och Kungsängen. Men Hallunda toppar listan. Här har tio företag inom restaurang, handel och service intervjuats:

►Nio av tio svarar att de har utsatts för någon form av brott de senaste två åren. Framför allt handlar det om stölder, men också hot och våld. I snitt i länet svarade en av tio att de utsatts.

►Sex av tio tycker att brottslighet, stök och trygghet är det största problemet för deras verksamhet, jämfört med en tredjedel av länssnittet.

►Sex av tio upplever att utbudet av service och affärer i Hallunda har påverkats negativt av brottsligheten. Fyra av tio uppger att deras ekonomi och framtidsplaner har påverkats negativt, jämfört med 17 procent i länet.

►Över hälften (56 procent) tycker att det har blivit otryggare de senaste fem åren.

Idag smygöppnar skönhetsgallerian i Hallunda centrum

Maria Rankka tycker inte att det är intressant att peka ut en specifik problemort, utan menar att rapporten visar på att problemet är utbrett i hela länet.

– Vi har alldeles för många områden i regionen där vi ser de här problemen. Det är narkotikahandel, väpnat våld och kriminalitet som drabbar medborgare och företag, säger Maria Rankka.

Hon menar att många kommuner inte ser de små företagen och hur viktiga de är för områdets utveckling.

– Småföretagen är viktiga för integrationen. Om de är trygga och kan växa kan de anställa fler. Det är arbetstillfällen som inte skapas när de drabbas av kriminaliteten. Kommunerna måste öppna ögonen för det här problemet, säger Maria Rankka.

Rapportens förslag på åtgärder är: fler kommunala ordningsvakter, fler lokalt förankrade poliser och övervakningskameror i områdena.

– Och långsiktigt måste man satsa på skolorna och på stadsmiljön. Men framför allt måste kommunerna prata med småföretagarna. De har ingen röst i debatten idag, säger Maria Rankka.

En kommun som lyckats vända utvecklingen är Södertälje, där andelen otrygga i centrum i år ligger på noll. Där har polis och kommun tillsammans med andra myndigheter punktmarkerat kriminella och lyckats lagföra dem, enligt rapporten. Företagen och kommunen betalar också egna vakter för att patrullera området.

Den nya rapporten är en uppföljning av förra årets rapport "Brottsplats Stockholm". Den fick kritik för att peka ut hela Botkyrka, då företaget Demoskop endast intervjuat 15 företag i Hallunda-Norsborg.

Företagare i Botkyrka protesterar mot brottsrapport: "Handelskammaren skjuter sig i foten"

Totalt i länet har 286 företag intervjuats i år. i Botkyrka handlar det om 16 företag i Alby, Fittja, Norsborg och Hallunda som har intervjuats, 10 av dem i Hallunda. Andreas Åström, kommunikationschef menar att underlaget är gediget och påpekar att man inte lyft ut de områden där färre än tio företagare intervjuats.

– Vi har pratat med 60 procent av företagen längs röda linjen (från Bredäng till Norsborg reds anm). Man ska inte bryta ner så lokalt på ett område utan man bör se resultaten samlat, säger han.

Här kan du läsa rapporten i sin helhet.

Brottslighet, stök och otrygghet största problemet

Samtliga områden: 27 procent

Hallunda: 60 procent

Hallonbergen: 30 procent

Jakobsberg: 26 procent

Märsta: 19 procent

Hagsätra/Rågsved: 18 procent

Upplands Väsby: 14 procent

Vällingby: 11 procent

Kungsängen: 10 procent

Södertälje: 5 procent

Nynäshamn: 4 procent

Övriga: 39 procent (de områden där man inte frågat minst tio företag)

Bara socialt utsatta områden har undersökts i årets rapport. De områden där minst tio företag har intervjuats redovisas separat. Övriga områden räknas in i kommunen i stort. Botkyrka innefattar Fittja, Alby, Hallunda och Norsborg. Foto: Handelskammaren

Kriminaliteten förgiftar företagandet i förorten

Det är företag med verksamhet mot allmänheten – dagligvaruhandel, restauranger eller servicetjänster – i gatuplan och högst 200 meter från en tunnelbane- eller pendeltågsstation har kontaktats för intervjuer. Företag i centrumanläggningar är inte med, då de ofta tillhör kedjor och skyddas av väktare.

I år har 286 företagare intervjuats. De områden där 10 företag eller fler tillfrågats redovisas. De områden där färre intervjuats redovisas samlat per kommun.

Områdena i rapporten är utvalda utifrån ett index som är en sammanvägning av andel förvärvsarbetande i 20-65 år, befolkningens medianinkomst, andelen med utländsk bakgrund.

Svarsfrekvensen var 65 procent.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.