Nyköpingskillar. Thomas Lindberg, Roger Almström och Peter Bergholtz (ej närvarande) är uppväxta i Nyköping, men i dag Sundbybergs lokala ölbryggare. Foto: Mikael Andersson

Bryggeri i forna kyrkan blev succé

Malt, humle, jäst och vatten är grunden, endast fantasin begränsar smaknyanserna. Sedan sju år har Thomas Lindberg övergivit kastruller för gigantiska brygdtankar i Sundbybergs avkristnade kyrka.

  • Publicerad 15:42, 31 jan 2020

Det blev drickbart, tillräckligt gott för att fortsätta

Namnet Sundbybergs köksbryggeri för tanken till hembryggeri i just kök, kanske i en källare eller i ett garage där bilen sedan länge ändå inte får plats.

Många i Sundbyberg vet bättre. Lokalt Sundbybergsöl bryggs sedan 2013 i forna kyrkan i korsningen Sturegatan/Esplanaden.

Exteriört är det svårt att koppla byggnaden till en kyrka, interiört ges fler ledtrådar: takhöjden, fönstren, kyrkorgeln och kyrkbänkarna som är mat- och pubgästernas sittplatser.

Så var det entréns ringklocka. Gav den ifrån sig en resonansklang likt kyrkklockor?

– Det är nog två osynkade vanliga klockor, säger Roger Almström, säljare och bryggare.

Förföll efter avkristning

101 år efter att kyrkan byggdes blev den 2005 avkristnad, vilket kan göras om byggnaden ska användas till något annat än som kyrka. Det är en grundlig ritual med oljor och kors, har Thomas och Roger förstått efter samtal med tidigare församlingsmedlemmar.

– Till och med detaljer som skåpluckor ska ha avkristnats, berättar bryggaren Thomas Lindberg.

Klenod. Lasse I Gatan bryggdes redan på Götgatan och är med Sumpan Ale den mest kända produkten från Sundbybergs köksbryggeri. Foto: Mikael Andersson

2008 började han brygga öl med Peter Bergholtz, kompisen från Nyköping, som numera är vd. Duon gjorde först egna ölet i Thomas lägenhet på Götgatan, Sundbyberg.

– Vi ville se om vi kunde. Det blev drickbart, tillräckligt gott för att fortsätta, säger Thomas.

Roger Almström klev med 2009.

Ännu med små kastruller och jäskar på Götgatan kammade de 2011 hem SM-silver med deras mest kända öl – Lasse i Gatan.

Med framgången insåg trion att köket var otillräckligt. Dessutom kommenterade grannarna lukten.

– Första tanken var att absolut inte flytta hit. Lokalen var större än vi tänkt, hade stått tom i åtta år. Att det varit en kyrka bidrog negativt, säger Thomas Lindberg.

Mäklaren stod på sig. 2013 skedde flytten.

Numera talar de om mer än öl. På dagens arbetsschema står bananvin, bourbon och storstädning. Vilket inte beror på att ölidéerna har sinat.

– Det finns mycket mer att testa. Mycket kryddor och örter, även olika sorters malt, humle och jäst, säger Thomas och börjar prata om tonkaböna samtidigt som Roger hämtar en burk svart kardemumma.

– Drivet är att göra god öl ännu godare. Till våren vill vi få till en suröl på rabarber, säger Thomas.

Thomas avslöjar även ett misslyckande. För att få till ett suröl motsvarande belgiska Gueze rökte han malten i tre dygn. Suröl ska få kinderna att bågna inåt.

– Vårt blev så jäkla surt, säger han med en grimas.

Pubaftnar. På scenen framför fönstret uppträder band och körer. Foto: Mikael Andersson

Stege. Hemma i köket klarade sig Thomas Lindberg utan stege för att kolla vattenmängden. Foto: Mikael Andersson

"Ölkyrkan" har med tiden blivit en snackis och mer än själva bryggeriet. Onsdag till lördag drivs restaurang och pub på övervåningen. Vyn ner på bryggeriverket och akustiken inspirerar musikanter och körer som framträder.

Upplever gästerna att de befinner sig i en före detta kyrka?

– Jag vet inte. Kanske, Jag kan inte påminna mig att vi haft något fylleslag, det kan ju bero på något, säger Roger Almström.

Mycket på gång

Det finns utrymme för fler tankar, på sikt är det aktuellt.

Killarna vill försöka brygga folköl.

Sprittillverkning står också på önskelistan.

Bananvin, bourbon och rabarberöl planeras.

En av tankarna har Tareq Taylor lånat för ett öl till sin och Paul Svenssons restaurang i Fabriksparken

Tio Systembolag i Sundbyberg och närliggande kommuner säljer Öl från Sundbybergs köksbryggeri.

Visa merVisa mindre

Fler nyheter i Vi i Sundbyberg

Bibblan tipsar: Sundbybergsböcker till sommarens läsning

Nyheter "Chansa och låna lite av varje" Bibliotekarien Paulina Drakenstedt tipsar om böcker med koppling till Sundbyberg som kan passa bra i hängmattan.måndag 3/8 15:02

Här är Stockholms märkligaste BRF-namn

Nyheter LISTA: Från Elda med kärlek till Läderlappen Kattrumpan, Elda med kärlek, Lyckans ost... Kan en BRF döpa sig till vad som helst? Jo det verkar faktiskt så.onsdag 8/7 16:05

Tornparken är byggarbetsplats i sommar – igen

Nyheter Boende i området: "Jag tycker synd om barnen" Tornparkens småbarnslek har blivit byggarbetsplats över sommaren och fram till senhösten, vilket innebär att utrymmet blir mindre för de som leker i parken.fredag 3/7 11:14
Stockholm Direkt