Före och efter. Brygghuset totalförstördes i branden. Foto: Anna Jönsson/Elizabeth Crawford-Currie

Brygghus med kajaker totalförstört i brand

Brygghuset på Lilla Sickla totalförstördes i en brand natten mot förra tisdagen. I huset förvarade Sjöstadens kanotklubb sina kajaker. "Man blir ju ledsen helt enkelt", säger klubbens ordförande.

  • Publicerad 19:47, 27 jan 2020

Det i princip utplånade brygghuset har anor från 1800-talet och omnämns för första gången i en brandförsäkring 1846. I ett annat omnämnande från 1918 beskrivs det som ett tvätthus.

På 1980-talet var huset illa nedgånget. Det genomgick då en renovering och fick bland annat nya takstolar och nytt tak. Sedan 2014 har huset fungerat som förvaringshus för kajaker.

Magnus Suneson, ordförande i Sjöstadens kanotklubb, bedömer att båtar för en halv miljon kronor kan ha gått förlorade i branden.

– Man blir ju ledsen helt enkelt. Det är en massa bekymmer och tråkigt, ett värde som går upp i rök, säger han.

Enligt honom rådde det brist på kajakplatser redan före branden, vilket visat sig i att flera medlemmar haft sina kajaker liggande i naturen. När nu ytterligare platser, samt ett 20-tal kajaker, gått förlorade menar han att det finns en risk att även medlemsantalet ska krympa.

Hoppas på ny förvaringsplats

Förhoppningen är dock att de flesta ska ha möjlighet att skaffa ny utrustning, och att kommunen ska kunna erbjuda klubben en ny förvaringsplats.

– Om de bygger en replik av brygghuset kommer jag att lägga min kajak där, säger Suneson, men tillägger att han troligtvis kommer att gå och fundera på om det ska brinna igen.

På Stadsmuseet beskrivs nyheten om branden som "mycket ledsam att höra".

– Byggnaden var en viktig del av den äldre gårdsmiljön. Dess karaktär och placering vid vattnet bidrog till förståelse för hur enklare gårdsfunktioner både utformades och användes, säger Sofia Sternegård, byggnadsantikvarie.