Budget. Alliansen är nu klara med budgetförhandlingarna. Foto: Mostphotos

Budget 2018: Fler väktare ska förhindra inbrott i Täby

Mer pengar till förskolan och skolan och en ökad satsning på trygghet. Det är två av satsningarna i Alliansens budget för 2018.

  • Publicerad 11:58, 10 nov 2017

I dag presenterade Alliansen sin budget för 2018. Enligt Leif Gripestam (M), kommunstyrelsens ordförande är det fortsatt stabilt i Täby med oförändrad skatt.

– Vi tar höjd, det har vi gjort de sista åren, i en utmanande tid när vi är inne i en stark utvecklingsfas och det finns osäkerhet med att få människor arbetar, nyanlända och så, säger han.

– Vi samarbetar med det privata näringslivet i den frågan och investerar i att få människor i arbete. Vi tar den frågan på väldigt stort allvar.

En nyhet är att Täby kommun kommer att införa en kvalitetspeng inom hemtjänsten.

– Sedan lägger vi till tio miljoner kronor, utöver den här kvalitetspengen, för att stärka hemtjänsten, säger Leif Gripestam.

Vilka prioriteras i budgeten?

– Vi lägger pengar på förskolan, skolan, det prioriteras helt uppenbart, och äldreomsorgen.

Utöver extrapengen till hemtjänsten finns det reformer på sju miljoner kronor.

– Där finns en kultursatsning, en del skogsvård och fri ledsagning för personer inom lss, säger Gripestam.

Förskole- och skolpengen kommer att höjas under 2018.

– Vi höjer förskolepengen med 2,25 procent för 2018. Det motsvarar drygt sex miljoner kronor. Skolpengen kommer att höjas med drygt 2,8 procent, det motsvarar nästan 20 miljoner kronor, säger Hans Ahlgren (L), kommunalråd.

Två miljoner kronor tillsätts för en satsning på kulturskolan.

– Vi är väldigt glada för att vi nu får en rejäl satsning på kulturskolan. Det fanns ett förslag att avveckla den kommunala musikskolan, det sa vi tidigt "no way till", säger Hans Ahlgren.

Dessutom läggs ökade resurser på trygghet, bland annat med väktare som ronderar i kommunen.

– Väktare kör runt i kommunen, för vi måste motverka de ökade bostadsinbrotten som polisen inte verkar mäkta med, säger Leif Gripestam.

– Och sedan förstärker vi också med ytterligare fältare, som ökar närvaron bland ungdomar. Det finns en tendens att både droger och alkohol ökar. Där gör vi ytterligare en förstärkning.

Var tas pengar ifrån?

– De tas på resultatet, men det är fortfarande så att vi gör en stark budget. Vi räknar med ett överskott på 40 miljoner kronor. Det är viktigt att vi har ett överskott när tiderna är som de är.

I den här budgeten, vad tror du kommer uppröra folk?

– Ingenting tror jag, säger Leif Gripestam.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Trafikolycka i Täby - en till sjukhus

Nyheter "Vi kommer utreda" En kvinna fördes till sjukhus tidigare under fredagen efter att ha blivit träffad av en backspegel från en lastbil. Händelsen inträffade i Täby Kyrkby.torsdag 21/6 15:10

Vi är stockholm