Kommunalskatten på 18,12 öre behålls oförändrad under 2020. Foto: Anton Kyhlbäck

Budget för 2020 är klubbad

Majoritetens budgetförslag klubbades under budgetdebatten på torsdagen vid fullmäktige i Sollentuna.

  • Publicerad 15:22, 14 jun 2019

Nu har majoritetens budgetförslag för 2020 klubbats vid fullmäktige i Sollentuna. Moderaterna, Kristdemokraterna, Centerpartiet och Liberalerna räknar nu med att spara in ungefär 1 procent av nämndernas budget med effektiviseringar.

En summa på totalt 52 miljoner kronor.

Samtidigt väntas ett tillskott till nämnderna i och med att befolkningsnivån, och alltså fler skattebetalare till kommunen, fortsätter att öka. Skatten i kommunen kommer att behållas oförändrad på 18,12 kronor per hundralapp.

– I tider när många andra kommuner redovisar underskott lägger vi en budget i balans. Vi fokuserar på kvaliteten i kärnverksamheterna skola, omsorg och trygghetsuppdraget och kan fortsätta behålla en av landets lägsta kommunalskatter, säger Henrik Thunes (M).

Vänsterpartiet var ensamma med förslag om en höjning av kommunalskatten under torsdagens debatt; Till 18,26 kronor och en ökning med 14 öre per hundralapp.

– I tider med rika skatteunderlag, försämrad konjunktur och stora grupper unga och äldre så vill vi undvika nedskärningar, sa Hannes Waldetoft, gruppledare för Vänsterpartiet, i fullmäktigedebatten.

Samtliga i oppositionen har kritiserat majoritetens förslag på effektiviseringar.

Istället har man velat se en sänkning av överskottsmålen, från 1,1 procent till 0,5, för att öka anslagen till skola och omsorg i kommunen. Annika Dellås (L) försvarade majoritetens politiska inriktning under torsdagen:

– Att ge mer pengar, och jag tycker att vi har pratat mycket om det i dag, är inte alltid det som garanterar en bättre verksamhet. Naturligtvis underlättar det men vi har också ett ansvar för att kolla på helheten, sa hon under ett replikskifte.

Utöver debatten om mer medel till skola, omsorg och effektiviseringar i kärnverksamheten, så når partierna i Sollentuna ett flertal gemensamma grunder. Bland annat en ny idrottshall i Viby:

– Vi ser med glädje att majoriteten har lagt den i sin budget, att de har kommit med på den banan också, sa Joakim Jonsson, gruppledare för Socialdemokraterna, tidigare i juni.

Fler nyheter i Vi i Sollentuna

Pyntad gran i skogen sprider julkänsla i Sollentuna

Nyheter Hundägaren Gunillas härliga upptäckt under promenaden När Sollentunabon ­Gunilla Puck Ekberg gick på promenad med hunden Ester fick det sig en glad överraskning. Inne i skogen hittade de en pyntad gran.fredag 13/12 16:30

Första besöket i nya Töjnaskolan

Nyheter "Jag trodde inte att det skulle vara så här stort" Om ett halvår öppnar nya Töjnaskolan som kommer att kunna ta emot uppemot 800 elever.fredag 13/12 12:30

"Den blå katedralen" flyttas från Edsvik

Nyheter "Jag börjar bli lite less på den" "Den blå katedralen" flyttas från Stallbacken och får ett nytt hem utanför Oxelösund.torsdag 12/12 16:13
Stockholm Direkt