Kommunalskatten på 18,12 öre behålls oförändrad under 2020. Foto: Anton Kyhlbäck

Budget för 2020 är klubbad

Majoritetens budgetförslag klubbades under budgetdebatten på torsdagen vid fullmäktige i Sollentuna.

  • Publicerad 15:22, 14 jun 2019

Nu har majoritetens budgetförslag för 2020 klubbats vid fullmäktige i Sollentuna. Moderaterna, Kristdemokraterna, Centerpartiet och Liberalerna räknar nu med att spara in ungefär 1 procent av nämndernas budget med effektiviseringar.

En summa på totalt 52 miljoner kronor.

Samtidigt väntas ett tillskott till nämnderna i och med att befolkningsnivån, och alltså fler skattebetalare till kommunen, fortsätter att öka. Skatten i kommunen kommer att behållas oförändrad på 18,12 kronor per hundralapp.

– I tider när många andra kommuner redovisar underskott lägger vi en budget i balans. Vi fokuserar på kvaliteten i kärnverksamheterna skola, omsorg och trygghetsuppdraget och kan fortsätta behålla en av landets lägsta kommunalskatter, säger Henrik Thunes (M).

Vänsterpartiet var ensamma med förslag om en höjning av kommunalskatten under torsdagens debatt; Till 18,26 kronor och en ökning med 14 öre per hundralapp.

– I tider med rika skatteunderlag, försämrad konjunktur och stora grupper unga och äldre så vill vi undvika nedskärningar, sa Hannes Waldetoft, gruppledare för Vänsterpartiet, i fullmäktigedebatten.

Samtliga i oppositionen har kritiserat majoritetens förslag på effektiviseringar.

Istället har man velat se en sänkning av överskottsmålen, från 1,1 procent till 0,5, för att öka anslagen till skola och omsorg i kommunen. Annika Dellås (L) försvarade majoritetens politiska inriktning under torsdagen:

– Att ge mer pengar, och jag tycker att vi har pratat mycket om det i dag, är inte alltid det som garanterar en bättre verksamhet. Naturligtvis underlättar det men vi har också ett ansvar för att kolla på helheten, sa hon under ett replikskifte.

Utöver debatten om mer medel till skola, omsorg och effektiviseringar i kärnverksamheten, så når partierna i Sollentuna ett flertal gemensamma grunder. Bland annat en ny idrottshall i Viby:

– Vi ser med glädje att majoriteten har lagt den i sin budget, att de har kommit med på den banan också, sa Joakim Jonsson, gruppledare för Socialdemokraterna, tidigare i juni.

Fler nyheter i Vi i Sollentuna

Citybanan igång igen efter röklarm

Nyheter SL flaggar för förseningar och trängsel Rökutveckling i Citybanan gjorde att pendeltågstrafiken stoppades under onsdagen.onsdag 3/7 12:23

Tågluffa med SL-kortet i sommar

Nyheter Så upplever du norra länet med pendeln och tuben Allt fler väljer att skippa både flyg och bil för att istället resa med mer miljövänliga alternativ som tåg. Och vad passar väl då bättre än att semestra på hemmaplan, med de färdmedel som lyder...måndag 1/7 16:25

Totalstopp på E4:an efter olycka

Nyheter Lastbil blockerade vägen En olycka med en lastbil inträffade på E4:an vid trafikplats Rosersberg på måndagen.måndag 1/7 14:23
Stockholm Direkt