INVÄNDNING. Trots en del invändningar lyckades det nya styret få igenom sin budget, något som kommunstyrelsen ordförande är nöjd med. Foto: Ulrica Andersson

Budget klubbad trots 66 invändningar

Trots att de "grönblå" och vänsterpartiet hade 66 invändningar fick Sundbybergs nya koalition (S, L och C, i valteknisk samverkan med V) igenom sin budget och Peter Schilling (S), kommunstyrelsens nye ordförande, talar om ett "starkt styre".

  • Publicerad 15:22, 20 dec 2018

Tillsammans med Vänsterpartiets sju mandat har Socialdemokraterna, Liberalerna och Centerpartiet 33 av 61 mandat i Sundbybergs stad. På papperet ser det svagt ut. Två dagar efter mötet i kommunfullmäktige, där Peter Schilling (S) valdes till ny ordförande i kommunstyrelsen, återsamlades alla för ett budgetfullmäktige.

– Det är klart att vi har lagt ner mycket kraft och tid på att få till en uppgörelse, men då känns det väldigt bra att kunna stå bakom en budget med satsningar, men också en modest budget. Vi har få utrymmen till satsningar, de vi gör ska vi göra bra, säger Peter Schilling.

Budgeten utmanades rejält på budgetmötet den 18 december. De "grönblå" och V hade 66 invändningar, motförslag.

– Sex av deras punkter gick igenom. Annars gick budgeten klockrent, det visar att vi har presenterat en bra budget och har ett starkt styre, säger Peter Schilling. Sedan ska vi konstatera att det finns en tradition av väl fungerande koalitioner i Sundbyberg.

Den nya koalitionen ser skolan som den absolut viktigaste frågan.

– Barnen ska ges bra förutsättningar i Sundbybergs skolor. Vi ska snabbt komma igång och jobba med allt som berör skolan: lärare, lärarlöner, mer personal och lokaler. Vi ska bygga ny förskola i Rissne, starta högstadium i Ursvik och bygga en kommunal skola i Ör, säger Peter Schilling.

Hur känns det att bli framröstad som ordförande i kommunstyrelsen?

– Det känns väldigt bra, svarar jag eftersom du ställer en typisk sportfråga.

Socialdemokraterna tappar mandat vid årets val, ändå blir du ordförande. Känns det rätt?

– Vi tappade mandat, men glöm inte att vi är största partiet. Mitt mål har varit att få ihop ett bra styre, att bli ordförande har inte varit viktigt för mig. Att bli "KSO" är ett förtroende och jag är beredd att ta ansvar, säger Peter Schilling.

Nya ledamöter

Kommunstyrelsen:

Ordförande: Peter Schilling (S).

Förste vice ordförande: Stefan Bergström (C).

Andre vice ordförande: Axel Conradi (M).

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Här stängs pendeltågen av i påsk

Nyheter Så kan du resa istället Än är det några veckor kvar tills påskharen kommer – men kanske kan det vara tid att börja planera resvägarna. Pendeltågen stängs nämligen av mellan Jakobsberg och Sundbyberg.torsdag 21/3 11:31

Polisen satsar på trafiksignaler längs E4:an

Nyheter ✓Vill kunna stänga av körfält ✓Polis, räddningstjänst och ambulans ska komma fram snabbare Polisen vill kunna stänga av körfält på E4:an och skapa tillfälliga räddningsgator för ambulans och brandkår. Detta ska göras med hjälp av trafiksignaler.onsdag 20/3 16:10