INVÄNDNING. Trots en del invändningar lyckades det nya styret få igenom sin budget, något som kommunstyrelsen ordförande är nöjd med. Foto: Ulrica Andersson

Budget klubbad trots 66 invändningar

Trots att de "grönblå" och vänsterpartiet hade 66 invändningar fick Sundbybergs nya koalition (S, L och C, i valteknisk samverkan med V) igenom sin budget och Peter Schilling (S), kommunstyrelsens nye ordförande, talar om ett "starkt styre".

  • Publicerad 15:22, 20 dec 2018

Tillsammans med Vänsterpartiets sju mandat har Socialdemokraterna, Liberalerna och Centerpartiet 33 av 61 mandat i Sundbybergs stad. På papperet ser det svagt ut. Två dagar efter mötet i kommunfullmäktige, där Peter Schilling (S) valdes till ny ordförande i kommunstyrelsen, återsamlades alla för ett budgetfullmäktige.

– Det är klart att vi har lagt ner mycket kraft och tid på att få till en uppgörelse, men då känns det väldigt bra att kunna stå bakom en budget med satsningar, men också en modest budget. Vi har få utrymmen till satsningar, de vi gör ska vi göra bra, säger Peter Schilling.

Budgeten utmanades rejält på budgetmötet den 18 december. De "grönblå" och V hade 66 invändningar, motförslag.

– Sex av deras punkter gick igenom. Annars gick budgeten klockrent, det visar att vi har presenterat en bra budget och har ett starkt styre, säger Peter Schilling. Sedan ska vi konstatera att det finns en tradition av väl fungerande koalitioner i Sundbyberg.

Den nya koalitionen ser skolan som den absolut viktigaste frågan.

– Barnen ska ges bra förutsättningar i Sundbybergs skolor. Vi ska snabbt komma igång och jobba med allt som berör skolan: lärare, lärarlöner, mer personal och lokaler. Vi ska bygga ny förskola i Rissne, starta högstadium i Ursvik och bygga en kommunal skola i Ör, säger Peter Schilling.

Hur känns det att bli framröstad som ordförande i kommunstyrelsen?

– Det känns väldigt bra, svarar jag eftersom du ställer en typisk sportfråga.

Socialdemokraterna tappar mandat vid årets val, ändå blir du ordförande. Känns det rätt?

– Vi tappade mandat, men glöm inte att vi är största partiet. Mitt mål har varit att få ihop ett bra styre, att bli ordförande har inte varit viktigt för mig. Att bli "KSO" är ett förtroende och jag är beredd att ta ansvar, säger Peter Schilling.

Nya ledamöter

Kommunstyrelsen:

Ordförande: Peter Schilling (S).

Förste vice ordförande: Stefan Bergström (C).

Andre vice ordförande: Axel Conradi (M).

Fler nyheter i Vi i Sundbyberg

Nu stängs getingmidjan – så påverkas du

Nyheter ✔Största avstängningen någonsin ✔Ökad trängsel ✔Det här gäller ✔Stopp på röda och gröna linjen framöver Tågspåren mellan Stockholm Central och Stockholms södra stängs av i åtta veckor nu i sommar. Så här planerar SJ, Trafikverket och MTR att lösa trafiken under avstängningen.söndag 23/6 9:30

SBGK:are tog guld i MOS-VM

Sport Sverige vann sitt eget VM Målet var lagguld och så blev fallet. SBGK:arna Rasmus Schedin och Ricard Lockner vann VM-guld i MOS förra veckan i Kungälv.torsdag 20/6 17:00
Stockholm Direkt