Daniel Dronjak (M) mötte de fackliga demonstranterna utanför kommunhuset i Huddinge.

Budgetdebatten i Huddinge mötte fackliga protester

Samtidigt som politikerna debatterade budgeten demonstrerade de fackliga organisationerna utanför kommunhuset. ”Det är nog nu”, menar facken som protesterar mot nedskärningar i förskolor, skolor och äldreomsorgen.

  • Publicerad 18:00, 13 jun 2017

– Vi kan aldrig acceptera att barnens framtid äventyras för att styrande politiker sätter Huddinge kommun på svältkur. Det är nog nu, sa Annica Carlson, ordförande för Lärarförbundet Huddinge.

Kommunal, Lärarförbundet, Lärarnas riksförbund, Vision, Vårdförbundet och Saco/SSR hade kallat kommunens anställda till protester utanför fullmäktige i måndags, när budgeten för 2018 skulle klubbas.

Facken tycker att kommunens verksamheter inte får tillräckligt med pengar för att täcka höjda löner och prisökningar.

– Varje rektor får spara pengar på annat håll. Vi får betala vår egen löneökning genom nedskärningar på arbetsplatsen, sa Mats Norrstad på Lärarförbundet i Huddinge.

Fackliga representater från varje organisation höll tal och berättade om tuffare arbetsmiljö och villkor i kommunen.

Göran Modéen jobbar som familjebehandlare och är facklig representant för SSR, som organiserar personal inom socialtjänsten.

– Det enda sättet för våra fältassistenter att knyta kontakter med kriminella ungdomar är att bjuda dem på lunch. Vad får de göra? Jo, de får dricka kaffe. För det är nedskuret vad de måste betala själva.

Göran Modéen, facklig representant för Akademikerförbundet SSR i Huddinge.

Dålig stämning

Daniel Dronjak (M), kommunstyrelsens ordförande, lämnade budgetdebatten i kommunhuset för att gå ut och tala till demonstranterna.

– De fackliga organisationerna hävdar att att vi föreslår noll kronor i uppräkning till alla nämnder. Det låter allvarligt. Det finns bara ett stort problem: det stämmer inte. Vi har 84 miljoner bevis för att det inte stämmer. Så mycket mer lägger vi från koalitionen in i årets budget.

– Att sprida felaktig informationen är beklagligt och lågvattenmärke som jag aldrig varit med om tidigare. Det är väldigt tråkigt, sa Daniel Dronjak.

Dålig stämning. Mats Norrstad från Lärarförbundet replikerade:

– Vi säger är att den politiska majoriteten lägger fram ett budgetförslag med 0 procent för många av kommunens verksamheter och medarbetare. Inte för alla. Vem är det som ljuger egentligen?

Förskolan och grundskolan får totalt 26,3 miljoner kronor för höjda löner under 2018. Det motsvarar ungefär två procent löneökning. Men enligt såväl facken som kommunens förskolechefer räcker det inte på långa vägar för att täcka underskotten.

Huddinges förskolechefer larmar inför ny svältkur

Ta ansvar?

Oppositionen stämmer inte oväntat in i kritiken.

– Koalitionsförslaget lägger sig 19 miljoner kronor under två procent i uppräkning för alla nämnder. Äldreomsorgsnämnden får en nolluppräkning. Att man sen lägger pengar i en reserv om nämnden inte klarar att hålla budgeten är inte att tillgodose behoven, sa Birgitta Ljung (MP).

– Vi måste ta ansvar för framtiden men också för verksamheterna här och nu. Det gör vi genom att staka ut vägen med ett lite lägre resultatmål deän det som Moderaterna tagit fram, sa Sara Heelge Vikmång (S).

Totalt föreslog S och MP satsningar på 120 miljoner kronor. Jämfört med koalitionens 84 miljoner. S och MP vill spara 34,7 miljoner kronor mindre på framtiden.

Oansvarigt att överge resultatmålet som partierna är överens om, kontrade Daniel Dronjak (M).

– Så kan man jobba i opposition, men inte om man ska styra en kommun.

Fågelholkar och dimridåer i Huddinges kommunhus

"Det skiljer sig i genomsnitt 5000 kronor mellan modersmålslärare och övriga lärare. Ingen gillar ordet, inte vi heller, men vi är en löne-diskriminerad grupp i kommunen. Vi vill lyfta modersmålslärarnas status", sa Sebuktay Kaan som passade på att protestera med det rosa plakatet.

Budgetdebatten på Twitter

Det hettade till på Twitter under debatten. Flera politiker och politiska sekrterare rök ihop under hashtagen #hupol. Här är några tweets:

Att ta ansvar idag är att ta ansvar för framtiden! Det är skillnaden mellan MP och moderatledda styret i Huddinge, med stöd av SD. - Marie Åkesdotter (MP).

Om (S) inte uppfyller överskottsmålet ens i högkonjunktur, hur tänkte man då göra det i lågkonjunktur? Berg-och-dalbanepolitik - Mats Österholm (M).

I snart 12 år har ni lett en kommun som inte använt pengarna på ett effektivt sätt. Huddinge strösslar pengar på bemanningsföretag. - Louise Callenberg (S).

Otroligt illa av (S) #Huddinge att kallt räkna med pengarna från vuxentaxan och svika alla som trott att de skulle stå vid sitt ord. - Malin Danielsson (L).

Ingen lurad, vi gjorde vad vi kunde för ett annat beslut men ni vann. Nu jobbar vi tillsammans med föreningarna framåt. Avsätter +1 milj nu, mer kommer - Rasmus Lenefors (S).

SD-politiker jämförde just flyktingar med fåglar som lägger ägg i andras bon. Vulgärrasismen har aldrig varit mer påtaglig. - Jonas Lundgren‏ (V)

Miljöpartiet har inte varit positiv till enda förskola eller skola som vi planerar eller byggt. Sedan har de mage att klaga på platsbrist!! - Jelena Drenjanin (M).

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.