BUDGETDEBATT. Mittenstyret I Sundbyberg fick igenom sin budget för 2020 trots att den utmanades av 54 enskilda yrkanden. Foto: Ulrica Andersson

Budgeten för 2020 har klubbats

Mittenstyret talar om seger med "54–0" i budgetdebatten. De blågröna var direkt missnöjda och oppositionsrådet Anton Fendert (MP) beskrev utfallet som ett "riktigt klimatsvek".

  • Publicerad 10:30, 8 nov 2019

Jag känner mig mycket nöjd över mina partikamrater och hela mittenstyrets insats.

I onsdagens budgetdebatt i kommunfullmäktige stod mittenstyrets budgetförslag emot tre skuggbudgetar och samtliga enskilda yrkanden som lades av den blågröna oppositionen (Moderaterna, Kristdemokraterna och Miljöpartiet) samt av Vänsterpartiet. Sverigedemokraterna lade inga enskilda yrkanden.

Ett yrkande från de blågröna gick dock igenom, men det såg Socialdemokraterna som ett förslag partiet tidigare verkat för. Förslaget som kommunfullmäktige enades om var att stoppa Norrenergis utsläppshandel.

– Sundbyberg ska verka för att stoppa Norrenergis försäljning av utsläppsrätter. Vi vill att våra kommunala bolag ska vara klimatförebilder, säger Anton Fendert (MP).

54 yrkanden

Inför budgetdebatten hade oppositionen presenterat 95 reformer. 54 av dem blev enskilda yrkanden under debatten.

Anton Fendert nämner ett antal miljö- och klimatfrågor som S, C, L och V stoppade. Bland dess "solcellsboom på stadens tak", "mer ekomat och färre engångsprodukter i plast" och "ny t-banelinje".

– En förlängning av t-banan är ett måste för att Madendalen ska bli en klimatsmart stadsdel. Ska jag gradera är det den överlägset viktigaste klimatfrågan och den borde ingått i budgeten för 2020. Sedan anser jag att det är lite märkligt att staden inte har ett skarpare mål kring trähus.

I att-satsen rörande detta stod: Minst 50 procent av de detaljplaner som antas under mandatperioden ska innehålla träbyggnation eller motsvarande hållbara material.

Saknar skarpa mål

– Det finns bara två uppdrag på kommunstyrelsen som berör klimat och dessa är inte särskilt skarpa, säger Anton Fendert.

Han talar om klimatsvek.

– Det blir ett svek om man inte har skarpare miljö- och klimatmål än mittenstyret och Vänsterpartiet har.

Ändå var det mittenstyret som gick segrande ur budgetdebatten. Deras budgetförslag gick igenom och som enskilt största parti punktar Socialdemokraterna vad partiet ser som framgångar.

Nu får Sundbyberg:

*Ökat medborgarinflytande.

*En skola som arbetar för att minska segregationens effekter.

*Sommarjobb för barn och unga.

*Ett utökat stöd för anhöriga till personer som vårdas i hemmet.

*Nytt kulturpolitiskt program.

*En kommunkoncernövergripande strategi för att minska risken för att barn, unga och vuxna dras in kriminalitet.

– Sundbybergarna kan nu se fram emot en budget som präglas av trygghet hållbarhet och kostnadsmedvetet ansvarstagande. Jag känner mig mycket nöjd över mina partikamrater och hela mittenstyrets insats, säger kommunstyrelsens ordförande Peter Schilling (S).

Fler nyheter i Vi i Sundbyberg

Här är SL:s alla trafikförändringar 2020

Nyheter ✓Pendeltågen ✓Tvärbanan ✓Tunnelbanan ✓Roslagsbanan ✓Pendelbåtar ✓Bussar SL gör justeringar i kollektivtrafiken för att bättre matcha stockholmarnas resvanor. Det här är de förändringar som ska genomföras med start 15 december.torsdag 21/11 11:10

Då är pendeltågen avstängda 2020

Nyheter Tiderna när SL:s pendel inte rullar Att pendeltågen stängs av lite då är sedan gammalt, på grund av Mälarbanans utbyggnad. Nu har planen för när tågen stängs av under 2020 klubbats.torsdag 21/11 9:44

Lista: Här är SL:s alla nya bussförändringar

Nyheter 162 000 fler bussavgångar i Stockholms län 2020 Majoriteten i Region Stockholm har beslutat om mer och fler bussar i SL-trafiken nästa år. Totalt blir det drygt 162 000 nya avgångar. Här är hela listan.onsdag 20/11 15:55
Stockholm Direkt