OSKADD. Den franska bulldoggen Göran klarade sig helt utan skador när den stora lastbilen välte. "Han blev på bushumör när han släppts loss", säger husse Gustav. Foto: Polisen

Bulldoggen Göran helt oskadd när lastbil välte

Snön, isen och halkan har ställt till det på vägarna i Väsby i veckan. Någon som dock hade ordentlig tur när olyckan var framme var lastbilschauffören Gustav Lundberg. Och inte minst hans resesällskap, franska bulldoggen Göran.

  • Publicerad 15:08, 8 feb 2019

Han är alltid med när jag kör. Men han är så pass trög att han inte riktigt fattade vad som hände.

ÄNGLAVAKT. Gustav Lundberg, 24, klarade sig undan med ett blåmärke på vaden när hans stora lastbil gled av vägen och välte. Foto: privat

När Gustav Lundberg var på väg från Bromma med schaktmassor till Nibbletippen i Väsby, bromsade plötsligt bilen framför honom och stannade mitt i vägen. Gustav ställde sig också på bromsen, men den 23 ton tunga lastbilen fortsatte bara att glida framåt.

– I stället för att riskera att trycka ut bilen i mötande trafik som kom valde jag att svänga ned i diket, allt för att undvika en kraftigare olycka. Den sista biten gled jag så långsamt att jag hann förbereda mig. Men jag tänkte inte att vi skulle välta, berättar Gustav Lundberg, 24.

Med i bilen var hans hund, Göran, en fransk bulldogg som nyligen fyllde ett år. Göran satt också fastspänd, i ett speciellt hundbälte.

– Han är alltid med när jag kör. Men han är så pass trög att han inte riktigt fattade vad som hände, säger Gustav Lundberg och skrattar.

Spännande att hänga i bältet

Det dröjde en stund innan han tog mod till sig för att knäppa loss bältet och att falla de 1,5 metrarna inne i lastbilshytten.

– Det var lite spännande att hänga i bältet. Innan jag tog mod till mig och lossade mig själv fick jag lossa på Göran. Annars hade jag mosat honom.

Både hund och husse, som är hemmahörande i Eskilstuna, klarade sig otroligt nog helt utan skador. Om man bortser från ett blåmärke på vaden för husse.

– Göran trodde nog det hela var en lek, han blev på bushumör när han släpptes loss. Och han älskade all uppmärksamhet han fick av brandkåren, säger Gustav.

Larmade räddningstjänsten

Olyckan inträffade vid niotiden i måndags morse, i korsningen med Söderviksskolan, i närheten av väg 268. Någon såg olyckan och larmade brandkåren, som snabbt var på plats.

– De kom jättesnabbt. En stor eloge till dem, säger Gustav.

Lastbilen, som drogs upp av en tungbärgare, fick inte heller några allvarliga skador, förutom en del bucklor. Redan samma eftermiddag var Gustav och Göran ute och körde igen.

– Men jag var lite mörbultad. Så mycket har jag inte tränat på länge som när jag tog mig ur hytten, säger han och skrattar.