BULLER. Det flygs mer över Söderort nu för tiden. Foto: Mostphotos

Buller-ilska efter ökad flygtrafik över Söderort och Södermalm

Hörselskydd för att kunna använda balkongen, sömnbrist och föroreningar. Det är konsekvenserna av den ökade flygtrafiken, menar Söderortsbor.

  • Publicerad 19:00, 27 mar 2019

Flera läsare har hört av sig efter förra veckans artikel om flygbuller över Söderort och Södermalm. De bekräftar att planen flyger ofta och nära husen och att oljudet påverkar dem dygnet runt.   

https://www.stockholmdirekt.se/nyheter/darfor-passerar-fler-flygplan-over-sodermalm-och-soderort/repscr!uvgKeBgNVwrx4QHehEo3Ow/

”Man har balkongdörren öppen och plan kommer flygandes över vårt hus och man kan ej höra vad de säger på TV. ”

”Överflygningarna har ökat till outhärdliga mängder. Jag har varit tvungen att skaffa ”byggjobbar-hörlurar” för att kunna använda balkongen. Dessutom har föroreningar och smuts ökat markant i lägenheten. Luften har försämrats kraftigt.”

”Till att börja med fick inga flygningar ske på helger eller nattetid. Men Swedavia får dispens efter dispens. Och nu flygs det både helger och nätter.” 

”Inga mätningar har heller gjorts av det utsläpp som sker, som faller ner på marken i vår närmiljö. Inte heller någon analys av den ohälsa (sömnbrist, stress, hjärtklappning och förorening) som blir en direkt konsekvens för människor, djur och natur.” 

När de tagit kontakt med Svedavia, som driver Bromma flygplats, har svaret från bolaget blivit att de har tillstånd att driva flygplats och att de följer det. Även hos stadens miljöförvaltning har det blivit stopp.

Miljöförvaltningens svar till tidningen är återigen att de inte kan göra något åt problemet, eftersom Swedavia håller sig inom alla gränsvärden och följer de regler som finns.