BULLER. Oscar Nyströmer är glad över att Trafikverket äntligen tar tag i bullret som påverkar bland annat boende på Tallåsvägen. Foto: Arkiv

Bullerplanket sätts upp efter sex års kamp

Sollentuna kommun har under många år kämpat för att få Trafikverket att bullerskydda delar av Helenelund. Den sista mars ska åtgärderna till slut vara på plats.

  • Publicerad 09:06, 1 mar 2019

Sedan trafikplats Kista stod färdig 2013 har bullernivåerna i delar av Helenelund ökat kraftigt från både E4 och E18. Vid flera fastigheter i ett villaområde kring Tallåsvägen ligger bullernivåerna över de tillåtna gränsnivåerna. Det har de nu gjort i flera år medan kommunen har försökt förmå Trafikverket att vidta åtgärder.

Kraven från kommunen har bland annat handlat om att sätta upp bullerplank och utreda hur de värst drabbade husen i området kan ljudisoleras. Men Trafikverket har överklagat kommunens åläggande om åtgärderna, både till Länsstyrelsen och sedan Mark- och miljödomstolen – vilket gjort att det dröjt ännu längre.

Trafikverket har menat att den stora kostnaden för bulleråtgärderna skulle bli omotiverat hög. Kommunen har från sin sida argumenterat att kostnaderna skulle varit inräknade från början. Trafikverket har inte fått rätt i någon instans.

Till slut hotade kommunen med vite. Om inte åtgärderna var genomförda i mars 2018 skulle Trafikverket tvingas böta åtta miljoner kronor. Nu – ett år senare är det på gång. Den sista mars ska alla åtgärder vara genomförda.

– Det har varit många olika ursäkter från Trafikverket kring varför det inte hänt något. Men vi har tyvärr inte haft så mycket att sätta emot. Trafikverket är en myndighet som ska serva 291 kommuner, säger Oscar Nyströmer (M), ordförande i miljö- och byggnadsnämnden.

Men det vite som kommunen hotat med har inte dömts ut – trots att Trafikverket varit sena.

– Vi vill inte ha vitet. Vi vill ha ett färdigt bullerplank, säger Oscar Nyströmer.

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Fler nyheter i Vi i Sollentuna

Då invigs nya Malmparken

Nyheter Projektledare berättar om parken: "Det blir en fantastisk stadspark" I juni invigs Malmparken. Då ska en helt ny lekpark, en fotbollsplan, grillplats samt en vattenlek som är ljussatt under kvällarna vara färdig.torsdag 21/3 8:08

Polisen satsar på trafiksignaler längs E4:an

Nyheter ✓Vill kunna stänga av körfält ✓Polis, räddningstjänst och ambulans ska komma fram snabbare Polisen vill kunna stänga av körfält på E4:an och skapa tillfälliga räddningsgator för ambulans och brandkår. Detta ska göras med hjälp av trafiksignaler.onsdag 20/3 16:10

Nu ska Eriksbergsskolans framtid utredas

Nyheter Utbildningsnämndens ordförande: "Vi tittar på alla aspekter" I augusti ska framtidsplanerna för Eriksbergsskolan stå klara. Ett alternativ man ska titta närmare på som evakueringsplats, under renoveringsarbetet av skolan, blir Helenelundsskolan.tisdag 19/3 14:25