Burgarkrig på Söder när ny storkedja kliver in på Medis

Beskedet att Max snabbmatskedja tar över klassiska kinakrogen Ming Garden vid Medborgarplatsen vrider upp temperaturen rejält i kampen om hungriga burgarkunder.

  • Publicerad 15:31, 24 maj 2017

Det är oklart hur stor check den norrländska kedjan skrivit till kinakrogens ägare. Men det är rimligt att anta att de blivit mingmiljonärer på drömläget mitt på Södermalm.

Alla är dock inte nöjda.

Hamburgerkedja tar över klassiska Ming Garden på Medis

Ryktet om övertagandet av Ming Garden har florerat ett tag och Husein Kücükgöl, som driver Maxigrillen vid Björns trädgård, är inte glad över att det visade sig vara sant. Han säger så här:

– Vi ser inte att det kommer att bli bra. Jag har ett gatukök. Jag har en grill. Klart att det kommer att påverka mig, säger han.

Enligt Husein Kücükgöl kommer den nya Max-restaurangen att locka samma målgrupp som han själv gör.

Avgörandet kan handla om vem som har öppet längst. Maxigrillen har öppet ända till klockan 04.

– Vi får se hur det går. Jag hoppas jag klarar mig, säger Husein Kücükgöl.

Har du märkt någon konkurrens från Ming Garden?

– Nej. Det har inte påverkat mig. Men Max har hamburgare. De har inomhusservering. Det är en annan sak. De kommer att märkas, säger Husein Kücükgöl.

Om du lutar dig riktigt långt ut i gatan från Ming-hörnet, så kan du nästan se McDonald's på Folkungagatan. Presschefen för Ronald McDonald och hans gäng heter Henrik Nerell. Han utbrister "det gamla klassiska stället" när vi nämner Ming Garden, men erkänner att han aldrig "hängt" där: "Det är det kanske inte så många som gjort, det är nog därför de stänger".

"Inte samma nisch"

I övrigt är han väldigt obrydd om att Max flyttar in så nära inpå.

– Vi har inte koll på vem som öppnar var. Mat kan du köpa var som helst. Vårt fokus är på våra kunder, inte på en enskild konkurrent. Och så kommer det att fortsätta vara, säger Henrik Nerell.

”Nya Slussen är som kebabpizza”

Inne i Söderhallarna ligger också doldisen Bun Meat Bun. Där säger Stefan Falk att han har svårt att se hur Max skulle påverka dem. Alls.

– Det är kul för dem att de öppnar där, men vi är inte i samma nisch. Vi siktar in oss på högre kvalité. Vi ligger i toppskiktet av Stockholms hamburgare.

Burger King, som ligger blott ett stenkast bort på Medborgarplatsen, tillstår dock att man kommer kavla upp ärmarna ett snäpp med anledning av nytillskottet.

"Konkurrensen kommer självklart att öka och det betyder bara att vi måste jobba ännu hårdare. Vilket vi inte har något emot att göra" skriver Lina Nilsson, marknadschef, i ett mejl.