Buskörningar skrämmer

Buskörning med crossar kommer snart leda till en allvarlig olycka. Det tror många av de som rider i skogen mellan Älvnäs och Nyckelby. – Det har varit nära flera gånger, säger Catherine Seton.

  • Publicerad 08:41, 12 feb 2018

Skogen mellan Lyckliga gatan och Älvnäs på Ekerö är ett populärt strövområde. Med sina många ridstigar lockar det många ryttare, men de tre grustagen i området lockar också till sig motocrosskörare. Att hästar och crossar möts i skogen har lett till många farliga situationer.

– Det är jätteläskigt när man är ute och rider. De kommer farande i en förfärlig fart. Och det är inte bara en, utan sex-sju stycken motocrosscyklar som kommer med en jäklig fart. Hästarna blir som tokiga, säger Catherine Seton.

Hennes ryttarkompis Suzanne Reuter berättar att det varit riktigt nära att det gick illa för en ryttare, som träffade på ett gäng motocrossare som inte såg henne och hennes häst.

– Jag träffade henne efteråt och hon var helt chockad. Det förstår jag. Man känner på en häst när det är nära att den ska falla i sken och skulle det hända här, då är det ute med en, säger Suzanne Reuter.

LÄS ÄVEN: Häst skrämdes av lös hund och krockade med träd – fick avlivas

Att köra motocross utanför särskilda banor är förbjudet och polisen är informerad om problemet. När de sett bilar som stannat och lastat av motocrosscyklar har Suzanne Reuter och Catherine Seton även tagit registreringsnumren. Men ingenting har hänt.

– Det har lagts upp stenar som hindrar bilar från att köra in på de vanligaste avlastningsplatserna, men då lastar de bara av någon annanstans, säger Catherine Seton.

Stockholms stad äger marken, men de hänvisar vidare till polisen.

Anders Malmros är ordförande på Mälarö Motocrossklubb. Han har full respekt för att det kan vara obehagligt att möta motocrosscyklar i skogen. Han tror att de flesta buskörningar görs av folk som inte tillhör någon klubb.

– Vi utgår ifrån att det inte är våra medlemmar som gör detta. Rena buskörningar brukar göras av de som har hojen i garaget och som kör bara i skogen, säger han.

Han hoppas att de som buskör i stället ska komma till Mälarö Motocrossklubb och crossbanan i Skå.  

– Vi välkomnar alla att köra hos oss. Då kan de köra på en bana som är godkänd av Svemo, i stället för att köra där det inte är tillåtet och där de stör andra, säger han.

LÄS ÄVEN: Färingsöridning i trängt läge

Suzanne Reuter och Catherine Seton säger att de inte missunnar motocrossförarna sin sport, men att det måste ske där det görs säkert.

– Jag tror säkert att jag själv skulle tycka det var jätteroligt. Men de kan inte köra i skogen. Det är Stockholms stads mark, kanske de kan betala lite för att fixa en bana någon annanstans. Om vi alla hjälps åt kan de få en bana som de kan vara på, även på Ekerösidan, säger Susanne Reuter.

Så här säger lagen

Körning i terräng med motordrivet fordon är förbjudet i hela landet, om det inte används i jordbruk eller skogsbruk, eller särskilt tillstånd getts.

Förbudet gäller körning på barmark, samt på på snötäckt jordbruksmark och skogsmark med plant- eller ungskog, om det inte är uppenbart att körningen kan ske utan risk för skada på skog och mark.

Förbudet mot terrängkörning på barmark gäller även den som äger marken eftersom lagstiftningen har kommit till för att skydda naturen.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

StockholmDirekt Comment Policy

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Please read our Comment Policy before commenting.

KRÖNIKA. Morfar fick leva sin dröm genom mig

Krönika Ett tjugotal mil härifrån fanns tills nyligen en hängiven läsare av den här tidningen. En före detta verkstadsarbetare, fritidspolitiker och tecknare som de senaste åren också var mycket intresserad...fredag 16/11 15:57

Meja, 9, blev mammas räddning

Nyheter Kajsa Ottosson föll nyligen av en häst och tappade medvetandet. Men dottern Meja, 9, agerade iskallt och fattade direkt vad hon behövde göra.fredag 16/11 15:50

Senaste numret

Gilla oss på Facebook

Följ oss på Twitter