Resenär. Vår reporter Lotten Engbom gav sig ut i trafiken. Foto: ROLF ANDERSSON

Busschauffören: "Ska vi stanna här?"

Det har riktats stark kritik mot ersättningstrafiken i veckan. En spännande upplevelse blev det för vår reporter Lotten Engbom när hon gav sig ut som resenär.

  • Publicerad 13:22, 11 jan 2017

Redan på busshållplatsen Hagmovägen, tidigt under tisdagsmorgonen, får jag ett tips som ska visa sig vara värdefullt: kommer det en buss - hoppa på den oavsett nummer, det är nämligen inte säkert att det dyker upp någon mer.

Men där och då var jag fortfarande hoppfull. Och efter bara några få minuter dyker 27B upp. Score. Och busschauffören verkar lugn.

"Från början var det svårt, men efter en eller två gånger lär jag mig. När jag missar någon hållplats så lär jag mig."

Chauffören berättar också att hen brukar få hjälp av resenärerna. Och just en sådan resenär sitter plikttroget i sätet bredvid.

"Det går så där det här. Jag har blivit guide nu. Det är lite oklart var de ska köra in så de missar hållplatser. Idag missade vi Östra Ormsta - det var en del personer som blev kvar där."

"Ska vi stanna här?", avbryter chauffören oss.

"Ja", säger guiden.

Vid Täby Centrum hoppar jag av, och hittills har upplevelsen varit rätt städad. Men ni vet när man ropar hej innan man är över bäcken? Det var precis vad jag gjorde.

När jag satt mig tillrätta på bussen som ska gå mot Vallentuna blir det nämligen problem. Trafikvärden kliver på och han och chauffören börjar läsa på ett papper och gestikulera. Det är något om att bussen, plus chaufför men minus resenärer, egentligen ska vara i Lindholmen.

Jaha, då var det bara för mig och alla andra resenärer att kliva av bussen och se den åka iväg utan oss.

En annan buss är dock på gång lovar trafikvärden, men en stund senare har den visst kört fast någonstans. Trafikvärden ser lätt plågad ut och undviker våra blickar, som vid det här laget är ganska arga.

Jag tror inte jag var den enda som tänkte tanken att SL:s prishöjning känns något otajmad. Men förresten - kan man få rabatterad om man agerar guide?

28 minuter senare kommer nästa avgång, och nu kommer vi iväg. Att vi missade Ensta och att en resenär släpptes av mitt i en jättestor snöhög vid Marknadsvägen var kanske inte helt lyckat, men vi tog oss i alla fall till Täby Kyrkby.

Efter en utflykt på cirka två timmar mellan Täby Kyrkby och Täby Centrum, tur och retur, undrar jag hur man ska kunna motivera folk att åka kollektivtrafik i stället för att ta bilen?

Arriva verkar på fullaste allvar tro att inte resenärerna märkt av att det är stora problem i ersättningstrafiken. Men hittills har jag inte träffat en enda människa som inte använder ordet "kaos".

Vad lärde jag mig av det här då? Lita inte på tidtabellen, lär dig resvägen så att du kan guida, ser du en buss - hoppa på! Och var förberedd på att du kan hamna någon helt annanstans än du tänkt dig. Trevlig resa!

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Ryttarna: "För farligt att rida i trafiken"

Nyheter "Då tar han upp fingret" Allt för få stannar eller ens saktar ner när man ska gå över vägen med sin häst – det menar ryttaren Hannah Byrud.fredag 25/5 15:56

Nya trenden: Tjuvar länsar trädgårdar

Nyheter "Specialiserat sig" Att sno gasoltuber är ett brott som ökar mer och mer i Norrort. Lokalpolisen Jan Berlin menar att även allt fler grillar och gräsklippare försvinner.fredag 25/5 12:03

Vi är stockholm