Sen. Ännu syns inte arbetet på nya bussdepån. Foto: Lisa Halldén

Bussdepåns byggstart fortsätter dröja

Bussdepån i Enlunda är en viktig pusselbit för utvecklingen av kommunens kollektivtrafik. Men ännu är det minst fyra år till den är färdig.

  • Publicerad 16:26, 9 maj 2018

Jag ser ingen byggstart före 2019.

Mycket hänger på den nya bussdepån som ska byggas i Enlunda på Färingsö. Innan den är på plats kan Ekerö centrum inte byggas ut som planerat.

Och utan fler depåplatser är det svårare att utveckla busstrafiken i kommunen.

Den nya depån har nämligen ge plats för omkring 80 bussar. Dessutom ska det finnas plats för åtta verkstadsplatser, en tvätthall och tankningsmöjligheter.

När den är klar ska depån ersätta både depån i Ekerö centrum och den tillfälliga uppställningsplatsen på Bryggavägen.

Men bygget dröjer och har blivit en riktig långbänk.

Efter flera turer och överklaganden av detaljplanen prövades till slut ärendet i högsta instans. I maj 2016 avslog mark- och miljööverdomstolen överklagandet och gav kommunen rätt att bygga depån.

Men ett år senare kom nästa bakslag då kommunen nekades rätt att tvångsinlösa marken som bussdepån ska byggas på. Detta på grund av ett misstag när planen ritades upp.

Kommunen tvungen att ändra den detaljplan som vunnit laga kraft med en tilläggsbestämmelse och gå igenom ännu en detaljplansprocess.

Den ändrade detaljplan har varit ute på granskning under våren och nu ställ er kommunen samman de synpunkter som kommit in. Teknik- och exploateringschef Jonas Orring hoppas att detaljplanen ska kunna antas i maj eller juni.

Han menar att även om bygget ännu inte är tydligt för Ekeröborna så pågår det ett stort arbete bakom kulisserna.

– Det är ett omfattande arbete och projekteringen för en ny bussdepå pågår för fullt, även om det inte syns på marken, säger han.

Det är Stockholms läns landsting som ska bygga depån när all projektering väl är klar. Det bygget kommer ta tre år har de meddelat.

– Och jag ser ingen byggstart före 2019. Så depån kan vara klar 2022, säger Jonas Orring.

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Sökandet efter försvunne Camilo fortsätter

Nyheter Missing people jobbar vidare för att hitta Camilo som försvann på Ekerö på nyårsnatten. Men i veckan fanns ännu inga spår efter honom.torsdag 17/1 12:38