Bussen på färjan dröjer – trafikstart tidigast nästa år

Den planerade busslinjen över sundet ser ut att dröja ytterligare. Nu ska en konsult utreda vilka åtgärder som krävs på färjelägena – något som kommer att dröja minst ett år.

  • Publicerad 15:09, 1 feb 2019

Vi väntar med en vilja att få erbjuda den här förbindelsen.

Förra året avsatte landstinget pengar för att etablera den nya busslinjen över Vårbyfjärden och säger sig vara redo att sjösätta trafiken.

Men för att bussar ska kunna åka på och av de gula färjorna krävs fortfarande en del ombyggnationer av färjeläget i Slagsta, då bussarnas underrede slår i marken vid lågt vattenstånd.

Mer exakt vad som behöver göras för att möjliggöra kollektivtrafik via färjan är dock fortfarande oklart. Ekerö kommun kommer nu att handla upp en konsult som ska driva ärendet och utreda vad som behöver göras.

– Vägbanan behöver sänkas för att bussarna inte ska slå i marken, sedan behövs nog en vändplan för bussarna och nya filer, säger Jonas Orring, Ekerö kommuns teknik- och exploateringschef.

Konsultutredningen måste därefter samrådas med Botkyrka kommun, innan arbetet med fysiska åtgärder kan påbörjas. Hur lång tid denna process kan tänkas ta är svårt att svara på.

”Minst ett år bort”

Men det kommer inte att vara klart i närtid, menar Orring.

– Det är minst ett år bort, skulle jag tro, säger han.

Färjeläget i Jungfrusund är klart och anpassat för busstrafiken, bland annat med nya köfiler. Men Ekerö kommun och Trafikverket har under hösten diskuterat vem som ska ansvara för de åtgärder som krävs på Slagstasidan.

– Initialt var det Trafikverket som skulle stå för det, men de ansåg att de hade tillräckligt mycket att göra på Ekerösidan. Det tycker ju vi också att vi har, säger Jonas Orring.

Varför utreder inte Botkyrka kommun vad som behöver göras på Slagstasidan?

– Intresset för att få till den här förbindelsen ligger i första hand hos oss, särskilt under tiden arbetet med Förbifart Stockholm pågår.

Skulle det kunna uppstå problem på vägen som gör att den här busslinjen inte blir av alls?

– Det vet jag inte. Framtiden är alltid svårt att säga något om, säger Jonas Orring.

Tar för lång tid

Trafiklandstingsrådet Kristoffer Tamsons (M) tycker att arbetet tar för lång tid och hade gärna sett att busslinjen skulle rulla vid det här laget.

– Vi har avsatt de pengar som behövs och har avtalat med bussoperatörerna om att trafiken ska rulla igång så fort Ekerö kommun får ordning på den fysiska planeringen.

Hur ser du på att linjen blir kraftigt försenad?

– Det är aldrig bra med förseningar, men det finns kanske orsaker till det, det vet jag ingenting om. Vi väntar och står och stampar med en vilja att få erbjuda den här förbindelsen. Vi tror mycket på den.

– Samma dag som Ekerö kommun får ordning på sitt ansvar kommer vi att ge klartecken för att starta upp trafiken, säger Kristoffer Tamsons.

Hur busslinjen så småningom ska dras är inte helt klart. Ekerö kommun ser helst att den går till Huddinge sjukhus som är det stora arbetsplatsområdet för Ekerös invånare, medan SL och landstinget vill att den ska gå till Fittja.

Tidigare försök med buss på färjan

Under 1990-talet gick det att åka buss mellan Ekerö centrum och västra Söderort via sjötransport på vägfärjan Jungfrusund–Slagsta. Linjen lades dock ner på grund av för lågt resande.

På senare år har landstinget och kommunerna fört diskussioner om att återuppta en busslinje.

Källa: Trafikförvaltningen

Ekeröbo dömd till flerårigt fängelsestraff för knarkbrott

Nyheter Tre och ett halvt år i fängelse. Det blir straffet för en 22-årig Ekeröbo som hanterade stora mängder cannabis i en lägenhet på Stora Essingen.söndag 18/8 6:15