Bussförare oroade efter stenkastning i Stenhamra

Ägg och stenar har den senaste tiden kastats mot bussar i Stenhamra. Nu hoppas polisen få in tips från vittnen. – Förare känner en stor oro, säger Kenny Bungss, Arrivas trygghetschef.

  • Publicerad 15:56, 14 dec 2018

Om det fortsätter att kastas föremål på bussarna kan det i värsta fall sluta med att man får dra in trafik om man inte kan köra på vissa ställen.

Vid sammanlagt sju tillfällen under två helger i november har bussar utsatts för sabotage av ungdomar i Stenhamra centrum. Ägg och stenar har kastats och en ruta ska ha gått sönder.

– Det är helt oacceptabelt beteende, säger Elise Berlin, Ekerös nya kommunpolis.

Under helgen vecka 46 rapporterade Arrivas förare att de utsattes för sabotage under körning.

– Vi tog självklart kontakt med SL:s trygghetsresurs och ringde polisen och pratade med kommunen. Helgen efter kulminerade det med ytterligare händelser. Då var det en incident där vår trafikledningsbil utsattes för att några ungdomar sprutade ut innehållet i en brandsläckare på bilen och gick till attack, säger Kenny Bungss.

Enligt honom vittnar flera förare om otrygghet och stämningen på bussdepån i Ekerö centrum har påverkats av händelserna.

– När man sitter och kör en buss och det plötsligt smäller till blir det en chockartad händelse. Känslan att inte veta vad som händer är väldigt allvarlig, säger han.

Både Kenny Bungss och kommunpolisen Elise Berlin ser att det kan bli katastrofala konsekvenser om liknande händelser upprepas.

– Man kan bli chockad och i värsta fall köra av vägen eller köra in i en annan bil. Det kan bli dödsolyckor av en sådan här sak. Det är jätteallvarligt, säger han.

Händelserna utreds just nu av polisen.

– Ungdomarna måste förstå att det blir konsekvenser när de handlar på det här viset. Precis som Kenny säger så kan det uppstå en olycka, säger Elise Berlin.

Enligt Arriva rör det sig om ungdomar i högstadieåldern. En konsekvens till liknande händelser är att föräldrarna kan bli skadeståndsskyldiga

– Vi ser om det kan finnas vittnen, säger Elise Berlin.

Polisen, Arriva och kommunens säkerhetsavdelning har den senaste tiden haft möte om bussabotaget. För att undvika att liknande händelser upprepas hoppas Elise Berlin att föräldrar pratar med sina barn om vad som har hänt.

Kan tvingas dra in bussar

I förlängningen kan liknande händelser även ha effekt på lokala busslinjer.

– Kollektivtrafiken är en ganska central del i ytterområdena, som Stenhamra är. Om det fortsätter att kastas föremål på bussarna kan det i värsta fall sluta med att man får dra in trafik om man inte kan köra på vissa ställen. Det får oerhörda konsekvenser, säger Kenny Bungss.

Fortfarande kritiskt tillstånd efter våldsamt bråk

Nyheter Tillståndet för offret är fortfarande mycket allvarligt en månad efter det våldsamma bråket i en villa i Knalleborg. Två personer sitter häktade misstänkta för händelsen.lördag 15/6 1:15