KRÄNKT. Mohamad Jawish kom till Sverige från Syrien för ett år sedan. "Jag har aldrig tidigare mött rasism i Sverige", säger han. Foto: Claudio Britos

Bussförare polisanmäls över rasistiskt påhopp

En man ska ha mötts av rasistiska glåpord när han klev på bussen i Storvreten tillsammans med sin son. Nu polisanmäler han busschauffören.

  • Publicerad 13:42, 9 maj 2019

Det var förra veckan som Mohamad Jawish skulle åka med sin tioåriga son från Storvreten till sjukhuset i Huddinge. Sonen blödde från örat och Mohamad ville snabbt komma till sjukhuset och hade därför inte köpt en biljett till sonen när de tillsammans med en vän klev på en fullsatt buss 718. Själv hade han ett busskort.

– Jag frågade busschauffören på svenska om han kunde hjälpa mig att köpa en biljett på mobilen. Och då svarade han på arabiska: "Er smuts kan ni lämna kvar i ert hemland", berättar Mohamad.

Enligt Mohamad hade han då sagt till chauffören att de hade flytt från sina hemländer för att det var odemokratiskt och kommit till ett demokratiskt land och inte skulle behöva möta rasism i här.

På det svarade chauffören ingenting, menar Mohamad.

– Jag kände mig upprörd och mycket kränkt. Min son frågade mig "Vad menar han pappa? Är vi sopor i hans ögon?" och jag skämdes inför min son, säger han.

När Mohamad, hans son och deras vän klev av bussen i Tumba centrum så bad chauffören om ursäkt.

Men Mohamad var inte beredd att acceptera ursäkten.

– Jag sa att han skämt ut mig inför hela bussen och inför min son. Och jag sa att jag skulle anmäla honom. Om han gör så mot mig så kan han göra det mot andra också.

Mohamad har polisanmält händelsen. Han har även kontaktat bussbolaget Keolis men har inte fått någon återkoppling.

På Keolis säger pressansvarig Valerio Nicolai att om en förare anklagas för att ha uttryckt sig rasistiskt är första steget att närmaste chefen blir kontaktad.

– Steg två är en utredning. Då samlar vi in all information som finns, vittnesmål från andra och historik om föraren, om det finns tidigare klagomål, säger han.

Händelsen på bussen i Storvreten har dock inte utretts vidare.

– Vi har egentligen ingenting att gå vidare med. Vi har resenärens synpunkt och förarens version och de skiljer sig åt. Så i det här läget kan vi inte göra något mer, säger Valerio Nicolai.

Om det dyker upp ett vittne som kan bekräfta händelsen kommer Keolis dock utreda det vidare, menar han. Det finns även kameror på bussarna men de har bara polisen tillgång till.

Men om det kan bevisas att en förare har uttryckt sig rasistiskt, är det då grund för uppsägning?

– Det är en allvarlig händelse som kan leda till en uppsägning. Det är dock svårt att ge ett generellt svar eftersom allvarlighetsgraden och bevisningen får avgöra från fall till fall, säger han.