BESLUT. Tvärbanan ska fram längsmed Kymlingelänken, men planerna på en bussväg mellan Ursvik och Kista har slopats. Foto: Jonny Andersson

Bussgata mellan Sundbyberg och Kista slopas

Planerna på en bussgata mellan Ursviks västra delar och Kista är skrinlagda. Region Stockholms trafikförvaltning ser inget behov och Sundbyberg ser vinning ur natur- och ekonomihänseende.

  • Publicerad 16:24, 30 apr 2020

Tvärbanan ska om ett par år binda samman Sundbybergs västliga stadsdelar, Rissne och Ursvik, med Bromma och Kista. I en plan, kopplad till detaljplan för tvärbanespåret, har det även planerats för en lokalgata, enbart för busstrafik.

2016 presenterades en detaljplan för bussgatan.

Nu är det klart att vägen, som skulle gått parallellt med Kymlingelänken och tvärbanan, väster om Igelbäckens naturreservat, inte byggs.

– Det finns inget intresse från Region Stockholms trafikförvaltning att köra buss där, och bussgatan skulle bli dyr att bygga, totalt uppemot 100 miljoner kronor. Nu kan vi spara viktig natur samtidigt som vi också sparar pengar, säger kommunalrådet Stefan Bergström (C), ordförande stadsmiljö- och tekniska nämnden.

Förvaltaren skulle finansierat

Av de 100 miljonerna skulle Sundbybergs stad stått för hälften, enligt fördelningen 20 procent från staden och 30 procent från Förvaltaren.

– Ja, det blir ju 50 procent, 50 miljoner, från Sundbyberg. Det här är ju inga pengar som finns i dag. Men som läget är finns det viktiga hål att stoppa 50 miljoner i. Dessutom sparar vi, som sagt, viktig natur, säger Stefan Bergström.

När den så kallade skelettplanen för bussgatan lades fram, fanns det förslag om att gång- och cykelvägen enbart skulle breddas för att räddningsfordon skulle ta sig fram, exempelvis vid en olycka på tvärbanan.

Breddas den befintliga gång- och cykelvägen?

– Det är inget jag hört något om. Redan från början var bussgatan en kompromiss, säger Stefan Bergström.

Fakta om tvärbanans Kistagren

Byggstart: 2018

Planerade trafikstarter: 2020 till Bromma flygplats, våren 2022 till Ursvik och 2023 till Helenelund.

Hållplatser: Norra Ulvsunda, Bromma Blocks, Bromma flygplats, Solvalla, Rissne, Ursviks torg, Ursvik norra, Ärvinge, Kista centrum, Kistamässan, Helenelund.

Restid: Restiden från Norra Ulvsunda till Helenelund är beräknad till 23 minuter.

Källa: Region Stockholm

Visa merVisa mindre

Fler nyheter i Vi i Sundbyberg

Oklart när säsongen för lägre divisioner drar igång

Nyheter Förbundet inväntar nya besked från Folkhälsomyndigheten Svensk elitfotboll har fått grönt ljus för att starta säsongen. I skuggan av yppersta eliten inväntar dock 15 trupper i Västerort och Norrort klara besked.tisdag 2/6 16:53

Stort intresse för odling i låda

Nyheter Växtlighet. Sundbybergsbor får odla och skörda gratis i väntan på mötesplatser En liten låda full av möjligheter, det bjuds Sundbybergsborna på i Ursvik. Förra veckan var det säsongspremiär för den tillfälliga mötesplatsen för odling.fredag 29/5 15:38

Så ska Sundbyberg bli bättre på kultur för unga

Nyheter Platsgaranti i kulturskolan Kommunfullmäktige biföll på måndagen stadens nya kulturpolitiska program. Det innebär bland annat att alla barn ska få platsgaranti inom sex månader i stadens kulturskola.torsdag 28/5 16:43
Stockholm Direkt