Busstorget. När blå tunnelbanelinje dras via Gullmarsplan kommer busstorget att göras om. Foto: Sacharias Källdén

Busstorget på Gullmarsplan ska göras om

När nya hissar ska ta form i Gullmarsplans t-bana kommer en fjärdedel av dagens bussterminal bli byggarbetsplats. Nu väntar en renovering av hela busstorget bakom t-baneentrén.

  • Publicerad 07:00, 19 mar 2019

Som StockholmDirekt tidigare har rapporterat om så har arbetet med den nya tunnelbanan börjat märkas vid Gullmarsplan.

En helt ny plattform för blå linje ska byggas under gröna linjens plattform och ett förberedande arbete för att bygga fem stora hissar i tunnelbanan har inletts.

Under sommaren kommer sträckan mellan Gullmarsplan och Globen på linje 19 stängas av som en följd av detta. 

Se filmen: Så här blir det att åka hiss i Stockholms nya – och djupa – tunnelbana

Men vad få vet är att arbetet med tunnelbanan också kommer få konsekvenser för bussterminalen.

25 procent försvinner – men ska kompenseras

Enligt SL kommer cirka en fjärdedel av bussterminalen – den delen som ligger på baksidan av stationshuset – bli arbetsområde när de nya hissarna börjar byggas, varav själva gångytan minskar med 17 procent och ytan där bussarna kör med 12,5 procent.

Utrymmet kommer till stor del tas upp av det 240 kvadratmeter stora hisspaket vars övre del kommer att sticka upp i en del av bussarnas nuvarande körbana. En bit av den ockuperade ytan blir arbetsområde medan tunnelbanan byggs ut.

Omgörningen innebär att bussarnas körbana och vissa hållplatser flyttas, berättar Emma Sahlman som är pressansvarig för utbyggnaden av tunnelbanan.

Enligt SL är det inte klart hur de tillfälliga lösningarna för bussterminalen ska se ut under tiden då hissarna byggs. De fysiska åtgärder ska finnas på plats senast under sommaren 2020.

– Antal hållplatslägen påverkas inte utan det som framförallt behöver lösas inför sommaren 2020 är hur bussarna kan köra och vända i terminalen. Tillsammans med Stockholms stad tittar vi om det finns möjlighet att ta andra ytor i närheten i anspråk, men vi är inte klara och tills vidare har vi inga svar att ge, berättar Claes Keisu som är pressansvarig på SL.

Alternativ för ny bussterminal utreds

Just nu utreds olika alternativ för bussterminalen.

– Det finns två perspektiv här, dels en kortsiktig lösning från sommaren 2020, dels på längre sikt. Vi vet att trafiken från sydostsektorn kommer att behöva ökas i framtiden vilket kommer att påverka dels den temporära lösningen, dels behov av en ny bytespunkt för Gullmarsplan. Därför utreder vi nu också om dessa två behov kan synkas med varandra, säger Claes Keisu på SL.

Vad tycker du om de nya planerna för busstorget och Gullmarsplan?

Arman Boskabadi, 40, Handen. "Det finns både fördelar och nackdelar. Det är bra för de som åker blåa linjen, men sämre för de som får sina bussar påverkade. Men på lång sikt är det bra". Foto: Sacharias Källdén

Gunilla Melin, 72, Brandbergen. "Nej! Varför har man inte byggt om tidigare? Var ska de ta vägen då? Och varför ska man dra nya linjer hit när det finns så många redan?" Foto: Sacharias Källdén

Simon Ekvall, 25, Hökarängen. "Ogillar SL i grunden, men det är bra med nya linjer. Men de borde rusta upp spåren som redan finns, och de borde hålla koll så det inte blir kaos under rusningstiden". Foto: Sacharias Källdén

LISTA: Här är SL:s ALLA nya priser

Nyheter Prisförändringarna i SL-trafiken 2020 Nästa vecka klubbar trafiknämnden i Region Stockholm igenom SL:s nya biljettpriser för 2020. Här är de nya SL- priserna som föreslås för alla biljetter i Stockholms kollektivtrafik.måndag 18/11 10:38

Öppna förskolor kan tvingas flytta när parklekar stänger

Nyheter Hundratals i protest mot nedskärningarna Flera kommunala öppna förskolor kan behöva flytta om politikerna gör verklighet av förslaget att lägga ner parklekar i Hökarängen och Tallkrogen.lördag 16/11 8:00