Hemleverans. Butikschef Johanna Dufvenberg och butiksägare Joakim Skotte har startat initiativet att köra ut mat till äldre i Täby. Foto: Hemköp Alléns livs

Butik kör ut mat till ensamma Täbybor

Joakim Skotte, handlare på Ica Nära Alléns i Täby och han kollegor vill hjälpa ensamma att få mat hem till dörren nu i Corona tider.

  • Publicerad 11:20, 13 mar 2020

Många personer sitter i karantän eller är oroliga för att gå ut och bli smittade av Corona, convid- 19 i Täby. Igår kväll bestämde sig Ica Nära Alléns i Täby för att börja köra ut mat till de som sitter ensamma och inte använder e-handel.

– Det har inte varit mer självklart att vi hjälper till i en sådan här situation, säger butiksägare Joakim Skotte.

Allt är inte helt planerat men Joakim kände att något behövde göras.

– Vi gick ut med det i går kväll. Om man själv var 80 år och satt hemma och visste hur jag skulle få hem mat hade jag velat att någon hjälpte till, säger han.

Flera i Täby ville hjälpa till

Kort efter att han kläckt idén började personer i Täby engagera sig. Företaget som ansvarar för deras telefon gav en telefon gratis, Holmstrand bil i Arninge lånar ut bilar, ett UF företag ställer upp med administrationen och personalen sa att de kunde bli chaufförer.

– Alla har slutit upp och jag blir tårögd av att bara prata om det, säger Joakim Skotte och fortsätter:

– Vi är ett förbannat härligt gäng, det är flera på jobbet som är beredda att ställa upp och stammisar har sagt att de kan hjälpa till att köra ut varor gratis, säger han.

Redan under morgonen har butiken åkt ut till två personer som behövde hjälp. Väl på plats plingar de på dörren och lämnar kassarna utanför. Eftersom det kan vara svårt att nå ut de till äldre då de inte har sociala medier hoppas nu Joakim att anhöriga hjälper till.

– Vi vill hjälpa de som är rädda och vet man om att ens mor- och farföräldrar sitter själva kan man höra av sig, säger han.

Han tror att rädslan kan mildras bara man vet att hjälp finns att få.

– Fokus just nu är de som är ensamma, bara de får höra att det finns hjälp att få så blir de inte lika ensamma och det blir inte samma hysteri, säger han.

Kör ni ut till alla i Täby?

– Vi gör så gott vi kan det är inte superuppstyrt, vi kör efter möjliga kapaciteten vi hjälper i Danderyd med och hjälper så många så gott det går.

För de som behöver hjälp:

Tjänsten finns till för de utsatta

Butiken tar inte ut några utkörningsavgifter

Caffören går aldrig in i hemmet utan lämnar kassen utanför

Vill du ha hjälp ring ring till 0768 804 991 eller skicka ett mail till sos@icaallens.se

Läckraste bönan från Brottby

Nyheter Här har den odlats i generationer Bönan Brottby har fått erkännande som bevarandesort. Det betyder att den anses vara av stort kulturhistoriskt värde med lokala smaker. Nu öppnas dörren för den kommersiella marknaden.fredag 27/3 17:12

Peter, 16, mördades – så vill de närstående hedra hans minne

Nyheter ”Jag kan beskriva honom med ett ord – snäll.” Mordet på 16-åriga Peter Plax skakade hela Sverige. Nu vill Peters familj och vänner hedra sonen, klasskompisen, pianisten och basketkillen så att människor kan minnas allt det han var i stället för...fredag 27/3 16:34
Stockholm Direkt