Butikchefen utmanar kollegorna: Skänk mat ni med!

För två år sedan började matbutiken Coop Enebyängen att arbeta med välgörenhet utöver den vanliga verksamheten. Och hittills har det varit succé.

  • Publicerad 17:44, 18 okt 2017

Matbutiken Stora Coop Danderyd arbetar inte som en vanlig matbutik. Här bedrivs även välgörenhet i större utsträckning. En del av välgörenhetsändamålet går till "Svenska caféet" i Enebyberg som arbetar för att lära nyanlända det svenska språket.

– Vi skänker gårdagens bullar och bröd, men även kaffe som släppt i förpackningen. Kaffet är bra, men det går inte att sälja när vakuumet försvunnit ur förpackningen. Jag har själv varit och besökt kaféet och det är jättemysigt där, säger Linus Edestav, butikschef för Stora Coop Danderyd.

Men det är inte bara Svenska kyrkan som Stora Coop Danderyd skänker livsmedel till.

– Vi har även haft ett samarbete med en gård som vi ger frukt och grönt som djuren på gården matas med. Och barn med speciella behov får komma dit och mata djuren. Vi tycker att det är en jättebra verksamhet, säger Linus Edestav.

"Ekonomiskt försvarbart"

I och med att butiken kastar mindre mat så betalar det även mindre för soppavfall.

– Sen är det så krasst sett att allt vi slänger kostar pengar. Så att skänka olika livsmedel som annars hade slängts är ekonomiskt försvarbart. Det är bra på så många sätt. Vi blir av med produkterna och det kommer till folk som behöver det, säger Linus Edestav.

Nu hoppas och uppmanar Stora Coop Danderyd att fler ska ta efter initiativet.

– Det är tyvärr inte jättevanligt att butiker arbetar med välgörenhet. Men vi vill uppmuntra butiker att arbete med det här för att göra skillnad, säger Linus Edestav.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Ny badstrand i Vallentuna

Nyheter I morgon tas första spadtaget för en ny badplats i kommunen.tisdag 21/8 15:11

DEBATT. L: Därför är skolan valets viktigaste fråga

Nyheter Liberalerna i Vallentuna presenterar ett program med 53 punkter för en bättre skola. Bland annat vill man se en läsutvecklingsledare och ett bibliotek på varje skola.tisdag 21/8 9:01