Butiken får miljöpris för sin hållbarhet

Vad är mer hållbart än återbruk av gamla grejer? I år går kommunens miljöstipendium till Kyrkornas second hand-butik i Troxhammar.

  • Publicerad 15:16, 19 dec 2018

Det är volontärerna som gör det möjligt för oss att driva den här butiken.

I december varje år delar Ekerö kommun ut 30 000 kronor till någon som stimulerar hållbar utveckling på Mälaröarna. Den här gången går stipendiet till Kyrkornas second hand-butik i Troxhammar, en verksamhet som personifierar hållbar utveckling på Mälaröarna. Här samlas Mälaröbornas gamla kläder, möbler, böcker och husgeråd in och säljs vidare.

– De flesta inser att vår livsstil och vårt sätt att konsumera inte är hållbart för klimatet. Att inte köpa så mycket nyproducerat som tillverkats i u-länder är ett bra sätt att börja, säger butikschefen Erika Jarander.

– Efter den extrema sommaren vi hade har fler börjat prata om att vi inte kan konsumera, resa och släppa ut på det sätt vi har gjort. Det är en del av en större medvetenhet.

Årets stipendium delades ut på årets sista kommunfullmäktigesammanträde förra veckan.

– Det var överraskande. Vi kände till stipendiet, men det var inget vi hade väntat oss, så vi blev väldigt glada och överraskade.

Motiveringen är kortfattad. ”För vårt arbete för ett hållbart samhälle”, berättar Erika Jarander. Hon tycker att butiken är en välförtjänt mottagare av miljöstipendiet.

– Vi hanterar mycket av det som Ekeröborna inte längre vill ha. Vi gör sedan iordning det och säljer det vidare. Återbruk är en av våra hörnstenar. Second hand ligger också i tiden, för det är klimatsmart att inte köpa nyproducerat.

Hundratalet volontärer

Butiken, som drivs av Mälarökyrkan, Ekerö pastorat och Färingsö församling, har bara tre anställda, men ett hundratal volontärer. Och stipendiet är volontärernas pris, menar Erika Jarander.

– Det är volontärerna som gör det möjligt för oss att driva den här butiken.

En stor del av butikens intäkter går till bistånd, det menar Erika Jarander är en annan viktig miljöaspekt.

– Det är de fattigaste länderna som drabbas värst av klimatförändringarna. Att stödja projekt i fattiga länder är en stor del av vår verksamhet, för en mer hållbar värld.

Vart butikens biståndspengar ska gå bestäms av en intern styrgrupp. Hälften skänks via Svenska kyrkan och hälften via Pingstmissionens utvecklingsarbete, PMU.

Det återvunna plagget utsågs i år till årets julklapp – har ni märkt av det på något sätt?

– Ja, fler och fler säger att de ska ge bort saker i julklapp, det har jag inte riktigt hört tidigare. Det blir mer legitimt att ge bort något som är billigt och använt. Alice Bah Kuhnke och kronprinsessan Victoria bar båda återbruk på Nobelfesten, det lyfts från alla håll nu och det gagnar så klart second hand-butiker generellt. Det är kul, säger Erika Jarander.

Ska stimulera hållbar utveckling

För att stimulera hållbar utveckling på Mälaröarna delar Ekerö kommun årligen ut ett miljöstipendium till enskilda kommuninvånare, grupper, föreningar eller organisationer samt till innovatörer eller företagare som bor eller verkar i kommunen.

För två år sedan beslutade miljönämnden att höja miljöstipendiet från 15 000 kronor till 30 000 kronor.

Miljöstipendiet delas ut i samband med årets sista kommunfullmäktige.

Fortfarande kritiskt tillstånd efter våldsamt bråk

Nyheter Tillståndet för offret är fortfarande mycket allvarligt en månad efter det våldsamma bråket i en villa i Knalleborg. Två personer sitter häktade misstänkta för händelsen.lördag 15/6 1:15