Butiken Republiken vill berätta en historia

Butik, galleri, flagship store och inspiration. Nyöppnade butiken Republiken är mycket, men statisk är den inte.

  • Publicerad 08:00, 23 jan 2016

På Hökens gata, ett stenkast från Götgatsbacken, ligger butiken Republiken. En nyöppnad butik där fokus ligger på, ja vadå?

– Vi vill prova att inte definiera så mycket vad det här ska vara. Men det kommer alltid finnas saker att köpa här kan man säga, säger Elin Silverpil.

Men det är inte mer komplicerat än att forskaren Elin Silverpol och designern Jakob Uhlin bestämde sig för att starta en butik där fokus ligger på att dels sälja egna designade saker och second hand.

– Jakob har drömt om att starta en butik jättelänge. Han har längtat efter att ha en butik där han får utlopp för alla sina idéer, berättar Elin Silverpil.

– På något sätt är det spännande att göra det tillsammans på det sätt vi gör nu. Det finns en fascination att utnyttja kontrasten nytt och gammalt, hur vi använder det, säger Jakob Buhlin.

Det är en second hand-butik som säljer större möbler som fått ett ansiktslyft eller förbättrats. Det är också en butik för Jakobs egendesignade verk. Inte nog med det utan butiken är också ett galleri. Ledordet verkar vara förändring och flexibilitet.

– När man är på galleri får man som en liten berättelse berättad för sig, så har vi tänkt att det ska vara här också. Man går hit en gång och så kommer man en månad senare och får en annan historia berättad för sig.

Att butiken kom att ligga på Söder är givetvis ingen slump. Här passar de bra in på den pånyttfödda Hökens gata.

– Vi har bott här förut, på Mariatorget. Nu bor vi visserligen inte här men det finns så mycket andra roliga butiker här, det känns rätt och som att människor är intresserade av vår butik, säger Elin Silverpil.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

StockholmDirekt Comment Policy

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Please read our Comment Policy before commenting.