Ingen ko på taket. Butiksägaren Martin Siönäs lovar att kossan snart ska komma upp på Mälarö skydds tak igen. Foto: Thomas Älgekrans

Butikens välkända ko slängdes ner från taket

En röd kossa på taket har länge varit ett utmärkande signum för butiken Mälarö skydd i Svanhagen. Men sedan nyårsnatten har taket stått tomt. Vad har egentligen hänt med kossan?

  • Publicerad 07:29, 14 jan 2019

Den kommer att lagas och målas så att den blir fin igen.

På nyårsdagen fick butiksägaren Martin Siönäs ett samtal från en bekant som berättade att kossan plötsligt hade förflyttat sig. Han åkte till butiken och såg att den mycket riktigt stod på lastkajen – nu med mulen riktad mot entrédörren.

Kossan hade blivit nedkastad från taket och sedan placerad som att den stod och väntade på att butiken skulle öppna.

Fotspår fanns både på taket och runt lokalen och händelsen är polisanmäld.

– Mulen är spräckt och ett horn har gått av. Den här kossan är en del av företagets kultur och identitet. Den finns med på hemsidan, på mina visitkort och avtecknad på bilen, säger Martin Siönäs.

Det är inte första gången det skapas drama kring kossan. I januari 2016 kidnappades den och placerades i en fårhage i Skå. Den gången hade man behandlat den mer varsamt, eventuellt hade den firats ner från taket.

Kossan, som tidigare ägdes– men aldrig hämtades – av konstnären, musikern och John Lennon-änkan Yoko Ono, kommer att stå på sin plats på Mälarö skydds tak igen inom två veckor.

– Den kommer att lagas och målas så att den blir fin igen, säger Martin Siönäs.

KRÖNIKA: Vi saknar gammalt hederligt tyckande

Krönika Vi vill gärna behålla insändarsidorna i den här tidningen. De är – eller ska vara – en plattform för er läsare att tycka till om lite vad som helst som händer i er närmiljö på Mälaröarna. Åtminstone...söndag 21/4 1:15