Så här kan delar av gamla Arkitekturskolan se ut efter omgörningen. Bilden visar en tänkbar vy från Rådmansgatan. Foto: Illustration: 2BK Arkitekter

Butiker öppnar i gamla Arkitekturskolan

Den ikoniska byggnaden på Östermalm ska få mer handel i bottenplan. Ett bageri har flyttat in och fastighetsägaren Akademiska hus siktar nu på att få in bland annat butiker, en restaurang och ett bryggeri.

  • Publicerad 06:50, 22 sep 2017

Vad som ska hända i gamla Arkitekturskolan, efter att arkitektstudenterna flyttade till KTH, har varit en fråga länge. I början av förra året döptes den före detta Arkitekturskolan om till A House, och har därefter fungerat som ett medlemshus med reception, arbets- och möteslokaler och med möjlighet för frilansare att hyra in sig i lokalerna.

En mix av företag

Nu vill fastighetsägaren Akademiska hus få in fler verksamheter i huset och har tillsammans med A House, som ansvarar för driften av verksamheterna, satt en ny inriktning för huset. Bottenvåningen ska bli en "mötesplats" med en mix av olika näringar som butiker, en restaurang och ett mikrobryggeri. Målet är minst tre olika verksamheter som kompletterar varandra, berättar Tuva Asplund Hillienmark, operativt ansvarig på A House.

Fula Arkitekturskolan ska bli fina "A house"

– Detta är verksamheter vi tror både boende i området och medlemmarna i huset har glädje av. Vi för dialog med olika aktörer men vilka typer av näringar det blir kan vi inte säga förrän kontrakten är signerade, säger hon och fortsätter:

– Däremot blev det nyligen klart med Mr Cake, som flyttade in den 9 september. Det är ett konditori med frukost, lunch och bruncher.

Däremot har den krog som öppnade förra året, A House Bouillon, försvunnit.

Nytt liv i gamla Arkitekturskolan – ta en tjuvtitt på nya krogen

– Förra året använde vi den ena huskroppen, innan den renoverades. A House Bouillon var en del i att testa att sätta igång verksamheten, och lades ner när vi flyttade över till andra huskroppen, säger Tuva Asplund Hillienmark.

Blir mer synligt från utsidan

Den nya detaljplanen innebär att inga större förändringar av byggnaden. En är dock att den lägre delen av huset, som förstördes i en brand 2011, ska få ett nytt tak. I den delen av huset, utmed Uggelviksgatan, ska det byggas en huvudentré.

Delar av bottenvåningen ska öppnas upp och anpassas för att bättre passa publika verksamheter. Ett alternativ är att sätta upp glasväggar och glasdörrar för att göra det mer synligt från utsidan, men det beror också på vilka verksamheter det blir, berättar Martin Schröder, enhetschef på stadsbyggnadskontoret.

– Den här lösningen är ett bra alternativ för att både bevara de kulturmiljövärdena som finns och samtidigt ge byggnaden en ny användning, säger han.

Väntas stå klart 2019

Den nya detaljplanen kommer nu att vara ute på samråd och ska sedan granskas vid årsskiftet.

Antagande i stadsbyggnadsnämnden sker under andra kvartalet 2018.

De planerade byggarbetena planeras vara färdiga till första kvartalet 2019. Det är också då som de olika verksamheterna ska vara på plats.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

C:s oavsiktliga Pippi-hån mot polisen

Nyheter ✓"Hoppas att ingen tar illa upp" ✓Så svarar polisen Mer grönt, fler möbler och döp om Jakob Mommas Park vid polishuset på Söder efter en klassisk och utskrattad Pippi-karaktär. Det föreslår Centerpartiet.torsdag 21/6 11:30