Juicefixare. Ica Kvantum i Liljeholmsgallerian som arbetar med att minska matsvinnet i butiken, bland annat genom att göra juicer av "ful" frukt och grönt. Här jobbar Sofia Nilsson i juicebaren. Jesper Annell är sortimentsutvecklingsansvarig. Foto: Jannie Flodman

Butiker ska minska matsvinnet med din hjälp

Var femte matkasse hamnar i soporna och under julen väntas handeln slå nya rekord. Nu jobbar många matbutiker hårt för att minska matsvinnet – och hoppas på din hjälp.

  • Publicerad 20:00, 19 dec 2018

Drygt 3 300 spänn per person. Det förväntas vi lägga bara på mat i december, enligt Svensk Handel. Men med nya rekord för livsmedelsbutikerna är risken också överhängande att matsvinnet hänger på.

Många matbutiker i Stockholm jobbar numera hårt för att minska detta. Ica Kvantum Liljeholmen är en av butikerna som vill gå i bräschen.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Jesper Annell, sortimentsutvecklingsansvarig i butiken, säger att de, tillsammans med sina kunder, räddat 49 ton mat från att bara kastas det senaste 1,5 året genom en lång rad åtgärder.

Utbudet följs noga för att minska överinköp, varor med kort datum prissänks. Juicer på kantstött frukt och grönt görs i butiken och "fula" frukter säljs även i särskilda, prissänkta miljöpåsar. Och det egna köket lagar mat på råvaror som är på väg att gå ut.

En app ska hjälpa till

Via appen Karma säljs även färdigmat med kort datum något butiken var bland de första att testa. Butiken samarbetar även med ideella organisationen Food2change där matkassar skänks till ekonomiskt utsatta familjer.

– Vi är många i butiken som är oroliga för klimatet och vill vara en del av lösningen. Att var femte matkasse slängs gör mig upprörd. Samtidigt måste det vara lätt att göra rätt, att ändra sina vanor. Det jobbar vi mycket med, säger Jesper Annell.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Men hela arbetet med att minska matsvinnet bygger också på att kunderna är med på tåget. Via sociala medier försöker butiken sprida ordet om sitt arbete och i butiken sitter små skyltar kring arbetet med matsvinn.

– Vi vill inspirera våra kunder att göra det hemma också. Att tänka till om man kan göra något annat av exempelvis en frukt som är "ful" eller av det man har i kylskåpet, säger Jesper Annell.

Säljer återvunnet bröd

De är inte ensamma om att lägga mer krut på matsvinnet. När vi ställer frågan brett till flera stora butiker i Stockholm lyfts flera olika exempel.

Hajpade Paradiset satsar bland annat på egna köket och egen öl på återvunnet bröd. Dessutom har de ett nytt samarbete med leverantörer för att hjälpa till att kränga felaktiga produkter eller varor med kort datum kallat "Först till kvarn".

På Lidl har man beslutat att alla butiker ska ha startat samarbeten med hjälporganisationer till 2025. I fyra butiker – Spånga, Ekerö, Flemingsberg och Enskede – ska man också testa lådor med ätbar "ful" frukt och grönt samt "superkort datum" med varor som prissänks med upp till 90 procent.

I miljöpåsarna packas frukt och grönt som kan vara kantstötta eller fula som sedan säljs till rabatterat pris. Foto: Jannie Flodman

Lily-Josephine Weckman tänker mycket på sitt eget matsvinn och tycker det är viktigt att butikerna hon handlar i också gör det. "Jag planerar alltid vad vi ska laga, gör matlådor, och ser till att handla närproducerat." Foto: Jannie Flodman

Så kan du minska matsvinnet i jul

Nätbutiken Matsmarts fem bästa knep.

Banta julbordet. Planera innehållet på julbordet noga med familjen, rösta fram favoriter och stryk rätterna i botten av listan.

Laga inte mer än vad som behövs. En bra tumregel är att ett recept för fyra räcker till 10–12 personer om rätten serveras på en buffé.

Handla inte mer än du tänkt. Håll dig till inköpslistan och handla inte extra av allt ”för säkerhets skull”.

Mindre tallrikar. Duka med små tallrikar, använd gäna små uppläggningsfat och mindre mängd mat. Det är bättre att fylla på vid behov.  

Spara listan. Utvärdera hur årets inköp, julmat och svinn blev. Justera vid behov och spara listan till nästa jul.

Visa merVisa mindre

Fler exempel på matsvinnsarbete

Staden genomförde nyligen en enkät-kampanj kring matbutikernas matsvinns-hantering. Över 200 butiker tillfrågades. Här är några fler exempel på åtgärder för att minska svinnet enligt staden.

Lidl i Åkermyntan i Hässelby donerar mat som djurfoder till en lokal bonde.

Coop har centralt på sin hemsida Svinn-skola för konsumenter.

ICA Kvantum Åkermyntan i Hässelby har startat med att informera kunder om matsvinn via sin Facebooksida.

ICA Supermarket Hägerstensåsen förvarar sallad i kyl för att öka hållbarheten.

ICA Kista fryser ner färsk mat som inte går att sälja och levererar till restaurang. Matavfall mals i en avfallskvarn och levereras till biogasproduktion

Källa: Miljö- och hälsoförvaltningen

Visa merVisa mindre