Slåss för hyressänkning. "Jag tycker att det skulle låta bra med minst 50 procent. Vi har inte pratat om hur mycket, men något som verkligen hjälper", säger second hand-försäljaren Elizabeth Orias vars egen verksamhet dock rullar på tack vare internetförsäljning. Foto: Privat

Butiker stängs: Vädjar om lägre hyra

Coronapandemin hotar butiker och restauranger runt om i staden. Nu går Bagarmossens företagare samman i ett upprop för lägre lokalhyror.

  • Publicerad 16:48, 6 apr 2020

Ekonomiskt vet vi inte hur länge folk kommer att stötta oss.

15 företagare och butiksägare har skrivit under uppropet som på söndagen skickades till hyresvärden Stockholmshem. En av dem är Elizabeth Oria som äger butiken Amano Second Hand på Rusthållarvägen.

– Ekonomiskt vet vi inte hur länge folk kommer att stötta oss. Därför skrev vi till Stockholmshem. Vi har haft jättebra kontakt med dem så vi tänkte att de kanske kan hjälpa oss på något sätt.

Den 27 mars gick Bagarmossen Sushi & Wok ut med att de håller stängt på obestämd tid till följd av pandemin. "Bagarmossens egen de Niro" har låtit meddela att han stänger sitt skomakeri i två veckor av omsorg för sin hälsa och även klädaffären JR Shop håller stängt tills vidare på grund av viruset.

Enligt Björn Ljung (L), ordförande i Stockholmshems bolagsstyrelse, är det viktigt att centrumet hålls levande för trygghetens skull. Därför har bolaget börjat titta på individuella lösningar för hur hyrorna ska hanteras, däribland hur de eventuellt kan sänka hyresnivåerna för de mest utsatta företagen.

"Ingen långbänk"

Hans uppmaning till butikerna i Bagis: Håll ut och kontakta Stockholmshem.

– Det är klart att ibland är saker och ting lite långsamma, men jag tycker att vi den här gången har reagerat så fort vi kan. Vi kommer inte att dra någonting i långbänk och här har jag verkligen styrelsen och bolagsledningen med mig.

Hej men nej. Skomakaren har stängt i två veckor. Foto: Alexander Kuronen

Onsdagen den 25 mars presenterade majoriteten i staden flera åtgärder för att stödja näringslivet i krisen. En av dessa är att företagarna får uppskov på hyran i stadens kommersiella lokaler.

Inte nog, tycker Oria.

– Om du inte säljer så bra i tre månader eller måste stänga, hur ska du senare kunna betala de hyrorna? I stället blir det två eller tre gånger dyrare då, säger hon.

Ytterligare stöd är dock på gång. Regeringen har lagt fram ett förslag om hyresrabatter och Stockholmshem själva säger sig ha som policy att justera hyresnivåerna i olika sammanhang.

– Vi har som företag rätt att göra bedömningar både upp och ner. Det kommer vi att göra särskilt mycket nu, säger Ljung.

Finns det någon tidshorisont för hyreslättnaderna?

– När det gäller hyror och andra saker kan man alltid arbeta framåt men också bakåt. Skulle man komma överens om något som ska gälla från den 1 april och kommer överens senare kan man i alla fall räkna från den 1 april. Det kan vara ett rimligt datum, men allt ska prövas individuellt.

Sushistopp. "Vi har inte bestämt hur länge, men hoppas att vi kommer att kunna ses igen snart", skriver Bagarmossen Sushi & Wok på sin Facebook-sida. Foto: Alexander Kuronen

Låst. JR Shop håller stängt "tills vidare" på grund av coronaviruset. Foto: Alexander Kuronen

Förslag kan ge butiker hyresrabatt

Regeringen presenterade den 26 mars ett förslag om tillfälliga rabatter för fasta hyreskostnader som berör sällanköpshandel, hotell, restaurang och vissa andra verksamheter.

Fem miljarder avsätts för satsningen som ska gälla 1 april–30 juni. Stödet är utformat så att staten vid en hyressänkning kan gå in och kompensera för upp till 50% av den nedsatta fasta hyran, dock max 25% av den ursprungliga fasta hyran.

Då det rör sig om statsstöd måste förslaget godkännas av EU.

Källa: Regeringskansliet

Visa merVisa mindre