Coop Daglivs har inlett nytt samarbete där de skänker deras matsvinn till två organisationer som hjälper behövande. Här Kjell Lindgren, på Föreningen Gullis, och Dagslivs butikschef Mats Heinonen. Foto: Maja Brand

Butikjättens svinn blir mat till hemlösa - "Är en vinn-vinn-situation för alla"

Istället för soptunnan – mat till hemlösa och fattiga pensionärer. Daglivs skänker sitt matsvinn till hjälporganisationer.

  • Publicerad 18:30, 1 nov 2016

Den ena kartongen efter den andra lyfts in i bilarna. Fulla med bland annat frukt, grönsaker och torrvaror. Allt med för knappa utgångsdatum eller skadade kartonger som gör varorna omöjliga att sälja.

LÄS ÄVEN: Här blir gammalt bröd fin mat till behövande

Men nu kommer de till nytta ändå sedan Daglivs precis har inlett ett samarbete med Föreningen Gullis och Ljusets änglar. Tre gånger i veckan hämtar de stora mängder matsvinn från jättebutiken. Varor som annars hade krossats för att bli till biogas.

– Vårt mål är förstås att inte ha något matsvinn men med dagens krav från kunderna på sortimentet går det inte att komma ifrån, då är det bra att vi kan göra så här. Det är egentligen mer jobb för oss att göra så här, men det tar ju emot att slänga mat varje dag, säger Mats Heinonen, butikschef.

– Att det kan gå till människor som behöver det känns såklart jättebra, och alla i personalen var lyriska när vi berättade om det här. Det känns ju inte bra för någon att kasta mat när samhället ser ut som det gör, fortsätter han.

Hjälper hemlösa och fattiga 

Butiken har försökt få till något liknande tidigare men då har det fallit på att tilltänkta organisationer inte kunnat ta emot allt. Men Föreningen Gullis och Ljusets Änglar tar emot allt de kan få med öppna armar. Båda föreningarna arbetar ideellt med att hjälpa utsatta personer i samhället med bland annat mat. 

Ljusets Änglar jobbar i hela länet och samarbetar också med bland annat härbärgen och samlar förutom mat även in kläder till de som behöver.

– Det är många vi träffar som skäms över att de inte har någon mat. Vi hoppas att vi framöver kan dela ut färdiga matkassar till de som behöver, säger Eva Härnström som driver Ljusets Änglar tillsammans med sin man Tomas.

Kjell Lindgren som var med och startade Föreningen Gullis för fyra år sedan instämmer.

– Men jag säger alltid att de inte har något att skämmas för, jag har varit i deras sits och vet hur det känns, säger han.

Kjell Lindgren (föreningen Gullis), Eva och Tomas Härnström (Ljusets Änglar) och Daglivs butikschef Mats Heinonen, till höger, hjälps åt att packa in dagens skörd av matsvinn, framförallt mycket frukt och grönsaker. - Det är väldigt uppskattat av de som vi hjälper, säger Kjell Lindgren. Foto: Maja Brand

500 besökare

Föreningen Gullis bjuder behövande på fika, lagad mat eller matvaror och samarbetar med Filadelfiakyrkan som hjälper till med lokal, kök och transporter. Bland annat står föreningens volontärer tre dagar i veckan på Gullmarsplan med smörgåsar, fika och mat, då kan de ha uppåt 500 besökare berättar Kjell Lindgren. Behovet är stort.

– Det är många fattiga pensionärer, äldre tanter, som kommer med tomma kassar, men när de går därifrån så är kassarna fulla. Och häromdagen hade vi 1 800 burkar ravioli som vi lagade, det tog slut på två dagar, säger han.

LÄS ÄVEN: Butiken på Lilla Essingen ger sitt matsvinn till foodtruck

De har liknande samarbeten med flera butiker i stan, bland annat Matpressen i Marieberg där de hämtar bröd, något vi tidigare skrivit om. Både Tomas och Eva Härnström och Kjell Lindgren betonar vikten av såna butikssamarbeten för att deras verksamheter ska fungera, för att de ska kunna hjälpa så många som de kan.

– Det är jättebra att butiker som här vill skänka mat istället för att slänga, svinnet är ju oerhört. Det är ju en vinn-vinn-situation för alla i längden. Jag hoppas att fler butiker ska se såna här samarbeten och vilja haka på, säger Kjell Lindgren.
 

Drygt 30 lådor med frukt, grönsaker och torrvaror blev det den här hämtningen. Butikschefen Mats Heinonen till höger och Kjell Lindgren på Föreningen Gullis kollar igenom varorna. Foto: Maja Brand

Det här skänktes

21 kilo isbergssallad

55 st broccolibuketter

88 påsar ruccola

2,3 kilo ananas

9 kilo bananer

6 kilo äpplen

5 kilo apelsiner

63 st kiwi

5,7 kilo tomater

Detta var lite av det som skänktes denna gång. Föreningarna hämtar tre gånger i veckan från Daglivs. Mycket var frukt och grönt vilket uppskattas mycket av de som besöker dem enligt Kjell Lindgren på Föreningen Gullis.