Problemen med dumpade kundvagnar är stort i Jakobsberg enligt boende, butikspersonal och Järfälla kommun. Foto: Filippa Rogvall

Butiksägare i Jakobsberg: "Kom tillbaka med våra kundvagnar"

Jakobsberg har skämtsamt kallats de övergivna kundvagnarnas stad. Mataffärerna arbetar dagligen med att samla ihop sina vagnar. Men problemet kvarstår - och för butikerna är det en dyr historia.

  • Publicerad 16:21, 10 nov 2016

Vi går och plockar kundvagnar varje dag.

Flera insändarskribenter och läsare har vittnat om hur hundratals kundvagnar har tagit över i Jakobsberg.

Nu senast på Söderhöjden, där en boende noterat flera vagnar uppradade.

Och tidigare i år blev de till humor på Jakobsbergsborna Christoffers och Kjells Facebooksida "De övergivna kundvagnarnas stad". Men problemet kvarstår i Järfälla.

– Vi går och plockar kundvagnar varje dag. Det skulle uppskattas om vi fick mer hjälp från kommunen. Vi hittar inte alla, eftersom vi inte kan gå hur långt som helst från butiken. Då har vi igen personal kvar här, säger Jenny Larm, ställföreträdande butikschef på Coop i Jakobsberg.

Måste ni köpa in nya vagnar?

– Ja, vi får köpa in nya kundvagnar då och då. En vagn kostar runt 5000 kronor.

Coop använder sig av vagnpengar, men det har inte spelat någon roll.

– Folk storhandlar och går hem med vagnen för att man inte orkat bära varorna. Sedan hittar vi inte så många heller, utan många står inlåsta i portar så vi kommer inte in.

"Det bästa vore om folk som tog med sig vagnarna hem även körde tillbaka dem till butiken som man lånat dem av", säger Hans Enelius, chef för park och gata på Järfälla kommun. Här en vagn som lämnats vid Sångvägen. Foto: Filippa Rogvall

"60 om året försvinner"

Även Hemköp i Jakobsberg märker av problemet.

​– Ingen annanstans där jag har jobbat så har vi haft lika stora problem som i Jakobsberg. Det är extremt. Med tanke på hur mycket vagnar vi beställt de senaste åren så är det grovt räknat 60 om året som försvinner, säger butikschefen Käth Pyyhtiä.

Liksom Coops personal så hämtar de tillbaka de vagnar som de hittar - och kommer åt. Men för att göra något åt problemet har de börjat titta på hjullås, vilket betyder att vagnarna inte kan tas utanför butiksområdet.

– Det blir ohållbart att köpa så här många kundvagnar, säger Käth Pyyhtiä.

Kommunen rensar minst en gång i månaden. Men det hjälper inte. Foto: Filippa Rogvall

"Kom tillbaka med vagnarna"

Enligt Järfälla kommun arbetar de för fullt med att försöka hålla vagnarna borta från kommunala ytor.

– Alla vagnar som kan stå trafikfarligt plockar vi bort med en gång så att det inte utgör en säkerhetsrisk. Och minst en gång i månaden plockar vi på kommunala ytor som våra gång- och cykelvägar, parker och torg. Då brukar vi dessutom köra tillbaka dem till butikerna, säger Hans Enelius, chef för park och gata på Järfälla kommun.

Men står de på privat mark är det markägaren som har ansvaret att köra bort vagnarna.

– Vi får inte vara inne på andras fastigheter. Om det står kundvagnar på en bostadsrättsförenings mark eller på privat mark, då är det markägaren som ska ta hand om det och det är dit man ska anmäla.

Upplever du att det här är ett stort problem i Järfälla?

– Det är helt klart ett problem. Framförallt om de står olyckligt till så att människor kan skada sig eller om de står trafikfarligt. Sedan är det ett nedskräpningsproblem, det ser förbaskat trist ut. Det bästa vore om folk som tog med sig vagnarna hem även körde tillbaka dem till butiken som man lånat dem av.

Och butiksägarna i Järfälla kommer med en uppmaning till sina kunder.

– Kom tillbaka med vagnarna som ni tar med er om ni vill ha något att handla i sedan, säger Jenny Larm.

Stockholm Direkt