Familjärt. – Ett jobb som passar mig, tycker Liam Landberg om att hänga i butiken med sin far. Foto: Sacharias Källdén

Butiksägare i Sköndal bävar inför nya handelsplatsen

I slutet på nästa år slår Willys upp portarna, för att därefter få sällskap av Systembolaget och Plantagen. Toppen, tycker kanske köpglada Sköndalsbor. Bland handlare i centrum råder dock andra tankegångar.

  • Publicerad 20:00, 22 okt 2019

– Konkurrensmässigt kommer vi att förlora vår omsättning en del, det kommer att bli en stor butik det där.

Frank Thelin äger Hemköpsbutiken i Sköndals centrum. Han tänker på den nya handelsplatsen mellan Sköndalsvägen och Tyresövägen där Willys, Systembolaget, Plantagen, Nordic Wellnes och en restaurang kommer att öppna.

Willys ska stå färdig om drygt ett år. Ett orosmoln för Frank Thelin och hans mataffär.

– Det har varit en väl fungerande butik, väldigt omtyckt bland våra kunder. Det stora problemet är parkeringen, att det finns för få platser. Willys kommer att ha många parkeringsplatser, säger han.

Även hos den lokala tobakshandlaren anar man oråd. Sköndals Spel & Tobak firade nyligen 30 år med en torgfest som lockade hundratals, men när det kommer till 40-årsjubileum tvivlar man.

– De Willys-butiker som finns har ganska mycket spel och systemet drar ju folk. När man handlat där går man nog inte flera hundra meter bara för att lämna in tipset, säger butiksägaren Lelle Landberg.

Han får medhåll av sin son Liam som också jobbar i butiken.

– Sedan tidigare har spel på internet försvårat för oss, och det här blir ytterligare konkurrens, säger Liam Landberg.

Hotad mataffär? Än så länge hittar kunderna i alla fall till Hemköp i Sköndal centrum. Foto: Sacharias Källdén

Närservice. I Sköndal centrum finns bland annat restauranger, apotek, mataffär, tobak och frisör. Foto: Sacharias Källdén

Fastigheten för de nya affärerna ägs av Scandinavian Property Development Fastigheter AB och KIAB Fastigheter AB. Christopher Taube, delägare i de förstnämnda, skriver under på att etableringen av Willys innebär en ökad konkurrens, men pekar också på att hela området växer fort nu.

– Vi pratar om runt 8 000 nya boende i Sköndal, det är ett ganska stort underlag, säger han.

Även om de nya förutsättningarna ställer krav på handlarna att "sköta sig", tror Christopher Taube att både gamla och nya butiker kan tjäna på den nya handelsplatsen. I stället för att ta bilen till Tyresö eller Länna kommer Sköndalsborna att handla lokalt, vilket han menar också gynnar de mindre butikerna i Sköndals centrum.

– Förhoppningsvis kan de komplettera varann. En Willys-butik har inte lika djupt sortiment som Ica eller Hemköp. Det finns till exempel ingen charkdisk som är manuell på Willys, säger Christopher Taube.

Frank Thelin på Hemköp har dock svårt att se fördelar med den nya handelsplatsen.

– Hela centrumets omsättning kommer att drabbas, säger han.

Men måste man inte räkna med konkurrens i den här branschen?

– Jo, det måste man. Man är aldrig ensam, det är fri konkurrens.